News about Ireland Nieuws

Waarom Ierland klaar is voor de Brexit

Hoe de Brexit ook uitvalt, de Ieren zijn er klaar voor. Dat blijkt wel uit de antwoorden op onderstaande stellingen. Van hun kennis maken ze hun vele vrienden, vooral in Nederland, graag deelgenoot.

 

Stelling 1: Nederland en Ierland zijn vrienden voor het leven.

 

De meeste Nederlanders hebben een zwak voor de Ieren. De één denkt aan de altijd vrolijke Ierse voetbalsupporters waar de ander moeiteloos alle zeven Ierse winnaars van het Eurovisie Songfestival opsomt. Ook minister-president Mark Rutte is duidelijk fan. Dat blijkt wel hoe hij zich mengt in de discussie over de ‘backstop’ bij de grens tussen Ierland en Noord-Ierland waar de minister van buitenlandse zaken Stef Blok onlangs een bezoek bracht aan de grensovergang. De liefde bij de Ieren is wederzijds. “Ierland en Nederland hebben een uitstekende relatie,” aldus de Ierse vicepremier en minister van buitenlandse zaken en handel, Simon Coveney. En ook de Ierse minister van Europese zaken, Helen McEntee, is complimenteus: “We waarderen de Nederlandse solidariteit tijdens het Brexit-proces.”

 

Stelling 2: Ieren stellen zich moeiteloos in op elke situatie, dus ook de Brexit.

 

Geen land ter wereld dat zo flexibel is als Ierland. Aanpassen zit min of meer in het nationale DNA en met een cultuur van ondernemerschap staan de Ieren bekend om het succesvol zakendoen. Sla de boeken er maar op na. Zo voerden de Ieren – volgens de OESO behorend tot de hoogstopgeleide bevolking ter wereld – in 2017 de lijst aan van het Global Competitiveness Yearbook van het IMD. Zoals de Ierse mkb’ers dat jaar ook bovenaan de ranglijst van het Europese Innovatie Scorebord stonden van de Europese Commissie. Logisch, de Ierse overheid investeerde de afgelopen twee decennia stevig in zowel wetenschap als technologie. Met succes. De Ierse hoofdstad Dublin geldt inmiddels als het Mekka in de wereld van tech. Deze optelsom van Ierse successen noemen we ‘the Irish Advantage’. Ook na de Brexit zal zakendoen met Ierland nog steeds zo succesvol verlopen als daarvoor, gezien de toekomstgerichte en ambitieuze mindset van de Ieren.

 

Stelling 3: Ierland creëert alternatieve logistieke routes op het gebied van logistiek.

 

Al bekend met de ‘Brexit Buster’? Het is de bijnaam van de Céline, de nieuwe ferry die Rederij Cobelfret inzet tussen Dublin en Rotterdam, Londen en Zeebrugge. Niet zomaar een ferry, maar het grootste ‘shortsea roll-on-roll-of-schip’ ter wereld. De ruimte aan boord? Meer dan acht strekkende kilometer aan voertuigen met plaats voor bijna zeshonderd trailers. De Céline geldt als een geruststellend antwoord op de verontruste berichten dat Ierland na een Brexit niet meer bereikbaar zou zijn voor buitenlandse ondernemingen. Benadrukkend dat Ierland natuurlijk geen onderdeel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk en dus nog steeds bereikbaar zal zijn voor internationale samenwerking. Onderzoeken wijzen uit dat de doorlooptijd voor de rechtstreekse route over zee gelijk (twee dagen) blijkt te zijn aan de route dwars door het Verenigd Koninkrijk. Sterker: de kosten voor shortsea zijn lager dan de kosten voor wegtransport.

 

Stelling 4: Nederlandse en Ierse bedrijven grossieren in succesvolle samenwerkingen.

 

Het Ierse en Nederlandse bedrijfsleven vinden elkaar blindelings, weten we inmiddels. Zowel  door “the Irish Advantage”, als door de rol van Enterprise Ireland als het nationale handel- en innovatiebureau van de Ierse republiek. Ierland blijft ook na de Brexit open voor business en blijft natuurlijk deel uitmaken van de EU. En dat leidt tot veel bijzondere samenwerkingen. Neem het pact dat de Ierse zuivelcoöperatie Glanbia en het Nederlandse zuivelbedrijf Royal A-ware onlangs sloten. Die samenwerking moet in 2022 leiden tot een nieuwe ‘kaasplantage’ in het Ierse Co Kilkenny. Kostprijs: €140 miljoen. En het mooiste: de samenwerking leidt tot zo’n 80 fulltimebanen. Een extra honderd tijdelijke banen worden gecreëerd tijdens de constructiefase. Dát is nog eens prettig samenwerken.

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter