Fintech Nieuws

Waar komt de innovatiekracht van Ierse Regtechs vandaan?

Veel banken in Europa, ook in Nederland, zitten in hun maag met de enorme hoeveelheid aan financiële wetgeving die de afgelopen jaren is uitgestort over de sector. Een voorbeeld is privacywetgeving GDPR, waarmee consumenten meer controle krijgen over hun persoonlijke data bij banken. Een ander voorbeeld is betaalwetgeving PSD2, waarmee derde partijen (lees: Fintechs) toegang kunnen krijgen tot de betaalrekening van consumenten voor het uitvoeren van betaalopdrachten of het leveren van rekeninginformatiediensten.

Veranderingsprogramma’s bij banken vergen veel tijd en inspanning, zetten de kosten nog verder onder druk en vormen een aanzienlijk financieel- en reputatierisico wanneer ze niet correct worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld ING ontving eind 2018 een recordboete van 775 miljoen euro vanwege tekortkomingen bij het voorkomen van witwassen.

De complexiteit van al die verschillende wetgevingen en de enorme hoeveelheid data begint ook de menselijke capaciteit te overtreffen, en dus groeit de behoefte aan geautomatiseerde oplossingen. Een innovatiestroming die voortkomt uit die behoefte is RegTech.

Wat is ‘RegTech’ eigenlijk?

De term RegTech is een samenvoegsel van ‘regulation’ en ‘technology’. RegTech aanbieders richten zich op het ontwikkelen van tools en diensten die helpen op een geautomatiseerde en kostenefficiënte manier aan regelgeving te voldoen.

Wat is het succes van Ierland in Regtech?

Ierland geldt als een broedplaats op het gebied van RegTech-innovatie. In de recent gepubliceerde lijst van Regtech analyst van honderd beste Regtechs wereldwijd staan zeven Ierse bedrijven. Daarmee houdt Ierland landen als Duitsland, Frankrijk, Singapore en Hong Kong achter zich.

Investeringen in Ierse Regtechs zijn toegenomen van 5.5 miljoen tot 238 miljoen in afgelopen jaren, en recent werd bekend dat het in Nederland gevestigde Finch Capital 20 miljoen euro steekt in Ierse Fintechs.

Iers RegTech bedrijf Daon levert bijvoorbeeld identity management diensten aan betaalbedrijven Visa en Mastercard. In Nederland gebruikt ABN AMRO bankbreed het client lifecycle management platform van Fenergo, een belangrijke pijler onder de strategie om de ‘Know Your Customer’ activiteiten te centraliseren en zodoende de kosten omlaag te brengen en de klantbeleving te verhogen.

Wat verklaart de innovatiekracht van Ierland?

Ierland is vooral bekend als Europees hoofdkwartier van techgiganten als Google, Facebook, Twitter, Linkedin en Airbnb. Maar al in 1956 vestigde IBM zich in Dublin, gevolgd door HP, Microsoft, Oracle en andere grote spelers in de jaren ’70 en ’80. Veel van de oprichters van de huidige generatie startups werkten voorheen voor een van deze techgiganten. Het gevolg is het ontstaan van een dynamisch innovatief ecoysteem, verder gestimuleerd door vrije toegang tot de EU-markt en beschikbaarheid van het beste tech talent.

Als het Verenigd Koninkrijk na de Brexit de Europese Unie verlaat, zal Ierland bovendien het enige Engelssprekende land in de Eurozone zijn. Het FD berichtte dat financiële bedrijven die vanwege de brexit Groot-Brittannië ontvluchten, het vaakst kiezen voor Dublin als nieuwe vestigingsplaats.

Andris Macs, hoofd Business Development van Iers bedrijf GECKO Governance, legt uit waarom Ierland zich zo heeft kunnen ontwikkelen tot tech-hub van Europa: “Er is synergie en samenwerking tussen de financiële diensten en technologiesectoren. Met toegang tot toptalent, een gastvrije en concurrerende plek voor nieuwe bedrijven en belangrijke stimulansen van de overheid – een perfect combinatie om voorop te lopen in de Fintech sector.” GECKO Governance is een van de eerste RegTechs die Blockchain technologie inzet voor het managen van regelgevings- en compliance vereisten.

Rob Leslie, CEO van Sedicii, verklaart de kracht van de Ieren: “Als een kleine eilandeconomie die heel open is, hebben Ierse bedrijven een natuurlijke neiging om verder te gaan dan hun thuisbasis. Om te slagen moet je exporteren en naar het buitenland gaan. Wij zijn nieuwsgierige en natuurlijke probleemoplossers.” Sedicii won vorig jaar de BBVA fintech award voor het baanbrekende ‘’zero knowledge proof’’ platform waarbij financiële instellingen onderling klant – of transactiedata uitwisselen zonder dat er daadwerkelijk data wordt uitgewisseld. Een uitmuntend voorbeeld van Ierse innovatiekracht.

Enterprise Ireland, de Ierse overheidsorganisatie die Ierse bedrijvigheid ondersteunt in wereldmarkten, publiceerde een white paper over Regtech.

Related Articles

Fintech
Jul 2, 2020

Taxback International helpt bedrijven nieuwe inkomsten te genereren bij garantie conformiteit

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter