Medtech Nieuws

Vier medische technologieën waarvan je misschien niet wist dat ze Iers waren

De voorbije 20 jaar heeft Ierland een sterke reputatie opgebouwd in de medische technologiebranche, hiermee zet het land zich op de kaart als innovatieve partner en als goede uitvalsbasis voor bedrijven. Vergis je echter niet: Ierland is de laatste jaren een van ’s werelds leidende centra voor Medtech-ontwikkeling geworden, maar dat wil niet zeggen dat het land nog maar net in de branche actief is. Integendeel zelfs, enkele van de belangrijkste en meest gebruikte hulpmiddelen voor medisch gebruik hadden een cruciale fase in hun ontwikkeling in Ierland. We geven je enkele voorbeelden.

De moderne stethoscoop

Net als we James Watt kennen als ontwikkelaar van de moderne stoommachine, kennen we Dr. Arthur Leared voor zijn werk aan de stethoscoop. Hoewel we René Laennec uit Frankrijk kennen als de originele uitvinder van de stethoscoop, was zijn toestel heel primitief en verschilde het heel weinig van de hoorbuizen die gebruikt werden als algemeen hoorhulpmiddel voor ouderen in die tijd. Om de nuances in het hartgeruis goed te kunnen horen, moest de stethoscoop duidelijk verbeterd worden. Het duurde enkele decennia voordat Dr. Leared een apparaat ontwikkelde dat in beide oren gestoken kon worden. Deze innovatie zorgde ervoor dat de oren van de dokter werden afgesloten van omringende geluiden, terwijl beide oren zich volledig konden focussen op dezelfde geluidsbron. Hierdoor kon de dokter het hart veel beter onderzoeken en interpreteren wat hij hoorde. Sindsdien zijn er slechts enkele kleine aanpassingen gemaakt aan de stethoscoop die we vandaag kennen.

Naaldinjecties

Naaldinjecties zijn nu alomtegenwoordig, maar ze zijn eigenlijk pas ontstaan in 1844 toen Dr. Francis Rynd – die werkte in het Meath-ziekenhuis in Dublin – “vijftien korrels acetaat van morfine; opgelost in een drachme van creosoot” injecteerde in 4 zenuwen van het gezicht van een vrouw. Dit werd opgenomen in een rapport voor Dublin Medical Press, een jaar na de gebeurtenis.

De patiënte van Dr. Rynd had enorm veel pijn aan de linkerkant van haar gezicht, waardoor ze verslaafd werd aan opium. Ze nam meerdere keren per dag laudanum, in een vergeefse poging om de pijn te verzachten. Nadat hij besloten had om morfine rechtstreeks in de zenuwen die de pijn veroorzaakten te injecteren, ontwikkelde Dr. Rynd een speciale naald die door de huid van de patiënte kon prikken en waarmee hij het medicijn rechtstreeks kon toedienen. Omdat de spuit zoals wij die kennen nog moest worden ontwikkeld, werd de morfine-oplossing door een canule gevoerd, wat leidde tot een veel tragere injectie dan die we die nu gewoon zijn. Maar de inspanning wierp haar vruchten af: de patiënte verklaarde dat ze onmiddellijke verlichting van de pijn opmerkte meteen na de injecties.

Het werk van latere uitvinders verbeterde het ontwerp van Dr. Rynd, waarbij er smallere naalden, op zuiger gebaseerde spuiten en extra veiligheidsmechanismen op de markt kwamen. Ook vandaag de dag worden nog steeds nieuwe naalden ontwikkeld, sommige zelfs in Ierland, waar het verhaal van de injectienaald ooit ontstond. Zo maken we de cirkel helemaal rond.

De norm in radiotherapie

In de vroege 20e eeuw, toen radiotherapie een haalbare methode werd om tumoren te bestrijden, ontstond een nieuwe medische injectie-uitdaging: hoe kunnen we radio-isotopen toedienen aan tumoren? Radioactieve materialen moesten worden ingekocht, opgeslagen en gebruikt op manieren die nog nooit nodig geweest waren. Die uitdaging leidde tot de oprichting van speciale instituten die de nodige klinische- en veiligheidsprotocollen ontwikkelden om nucleair materiaal in de geneeskunde te gebruiken. Een van de eerste en belangrijkste centra was het Radium Institute van de Royal Dublin Society.

Het instituut werd opgericht door John Joly, een Ierse wetenschapper die actief was op het gebied van geologie en mineralogie, kleurenfotografie. Bovendien vond hij de stoomcalorimeter uit en toonde hij aan dat de aarde ouder is dan men op dat moment dacht. In samenwerking met dokter Walter Stevenson ontwikkelde Joly de “Dublin-methode” voor het toedienen van radium aan diepgewortelde tumoren, een techniek die de standaard werd over de hele wereld. Hoewel sindsdien veel nieuwe technologieën en stralingsbronnen zijn ontwikkeld, waaronder cyclotrons en technetium-99mm, was het werk van John Joly en Dr. Walter Stevenson een belangrijke stap in de evolutie op het gebied van radiotherapie.

Draagbare defibrillator

In de spoedeisende geneeskunde betekende Dr. Frank Pantridge uit Belfast een ware revolutie met zijn uitvinding van de draagbare defibrillator. Hiermee konden dokters in ziekenwagens eindelijk hartritmestoornissen behandelen. Hoewel er al enkele externe defibrillatoren bestonden en dat er in de jaren ’60 slechts weinig ziekenhuizen waren die cardiale zorgeenheden hadden opgericht, besefte Dr. Pantridge dat er veel tijd nodig was om patiënten te vervoeren naar het ziekenhuis en dat hulp ter plaatse essentieel was om levens te redden.

Samen met enkele andere onderzoekers in het Royal Victoria Infirmary in Belfast, bouwde Dr. Pantridge een defibrillator die werkte op een autobatterij en in een ambulance paste. De defibrillator was log en zwaar, maar hij werkte en redde levens. Geïnspireerd door zijn eigen succes slaagde Dr. Pantridge erin om de machine aanzienlijk te verkleinen. Dit deed hij door een condensator te gebruiken in plaats van batterijen om de elektrische lading vast te houden. In slechts 3 jaar tijd verminderde hij de draagbare defibrillator van 70kg tot slechts 3kg. Het resultaat van deze verwezenlijking is dat nu bijna elke ziekenwagen ter wereld een defibrillator heeft en dat je automatische elektrische defibrillators kan vinden in luchthavens, sportlocaties en andere plaatsen, waardoor grote groepen mensen nu ook beschermd worden.

Van de stethoscoop tot de draagbare defibrillator: Ierse wetenschappers en dokters hebben verschillende moderne medische apparatuur ontwikkeld zonder dewelke de moderne klinische dienstverlening niet mogelijk zou zijn. Hoewel de Ierse innovatieve Medtech-industrie nog relatief nieuw lijkt, zet het land zijn gevestigde traditie van uitvindingen in de medische sector gewoon voort.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om meer te lezen over onze verhalen in verband met Medtech en innovatie.

 

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter