Skip to main content
Talent Management Inzichten

Tekort aan ICT’ers

U zal het wel herkennen, de vraag naar goede ICT-professionals blijft maar stijgen en ondanks alle inspanningen blijven ICT-vacatures massaal openstaan. In de Benelux is dit probleem zelfs een stuk erger dan gemiddeld in Europa. In april van dit jaar stonden er alleen al in België 16.000 ICT-vacatures open, twee keer zoveel als tien jaar geleden.

Bovendien kunnen de aanbieders van ICT-opleidingen de hoge instroom niet aan. In Nederland wordt nu zelfs overwogen om – ondanks het tekort – een studentenstop in te voeren.

Hoe dit op te lossen? Ierland heeft ook last van een tekort aan ICT’ers. Dat is daar op twee manieren opgepakt: betere ICT-opleidingen en efficiëntere inzet op talent management. Drie bedrijven zijn daar goede voorbeelden van: Code Institute, TestReach en Coderdojo.

Code Institute

Code Institute is gespecialiseerd in het opleiden van carrière-switchers en upskillers voor ICT-functies. Het mooie hier is dat de cursisten geen voorkennis hoeven te hebben om de opleiding te volgen; interesse in softwareontwikkeling volstaat. De cursisten volgen een gepersonaliseerd traject van 12 weken. Code Institute is er heel succesvol in, afgestudeerden werken inmiddels voor IBM, Apple en Accenture. Sinds kort is Code Instiute ook in Nederland actief [contactgegevens]. 

TestReach

TestReach focust op een eenvoudiger recruteringsproces. Zij stelt bedrijven in staat om makkelijker wereldwijd talent op te sporen. Dit gebeurt met online tools voor testing en examinering van kandidaten; door deze online te hanteren zijn ze over de hele wereld te gebruiken. De testen zijn online en realtime te monitoren en bij te stellen.

Coderdojo

Ook het Ierse initiatief Coderdojo is inmiddels volop in Nederland actief. Deze organisatie drijft op vrijwilligers en laat kinderen van 5 tot 17 jaar kennismaken met programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken, enzovoorts. Coderdojo richt zich natuurlijk op de toekomstige vraag: de kinderen zijn de ICT-professionals in de dop.

Wilt u meer weten over de laatste trends op het vlak van talent management? Kom dan op 23 en 24 oktober 2018 naar UNLEASH (voorheen HRTech) in Amsterdam. Aanmelden kan hier.

Voor meer inzichten in de talent management-markt kunt u met mij contact opnemen, ik stuur u dan onze laatste market insights:

Agata Kolodynska
Benelux Market Advisor Enterprise Ireland
E-mail: agata.kolodynska@enterprise-ireland.com
Mobiel: +32 2 673 9866

Agata Kolodynska - Talent Management

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter