Medtech

Vitalograph; geneesmiddelenonderzoek wereldwijd versnellen door innovatie

Door Patrick Torrekens juli 25 2017 No Comments

Steeds meer farmaceutische bedrijven eisen grotere nauwkeurigheid en snellere resultaten bij geneesmiddelenonderzoek. Het Ierse Medtech-bedrijf Vitalograph ontwikkelde speciaal hiervoor een uniek apparaat voor hoestcontrole

 

Een van de grootste farmaceutische klanten van het Ierse bedrijf Vitalograph voerde een onafhankelijke test uit van VitaloJAK, het apparaat voor hoestcontrole van Vitalograph. Bij die klinische proef behaalde het apparaat een nauwkeurigheid van 99,9%. Dat is beduidend hoger dan de gemiddelde score bij onderzoek naar geneesmiddelen voor cardiovasculaire en ademhalingsaandoeningen.

Sinds de introductie van VitaloJAK in 2012 is het apparaat bij acht verschillende geneesmiddelenonderzoeken gebruikt. Vijf hiervan werden uitgevoerd in opdracht van biotechnologiebedrijf Afferent Pharmaceuticals, dat onlangs werd overgenomen door de farmaceutische gigant Merck & Co. Bij deze onderzoeken werden honderden proefpersonen ingezet en duizenden tests uitgevoerd. In de komende 12 maanden gaan nog eens tien onderzoeken bij zes verschillende klanten van start.

 

Clinical Drug Trials - Vitalograph

Een artikel in het magazine Nature benadrukte dat de VitaloJAK “een essentieel instrument” vormde bij een van de geneesmiddelenonderzoeken van Afferent. Maria Belvisi, professor respiratoire farmacologie aan het Imperial College in Londen, zou hebben gezegd dat er vóór dit apparaat geen objectieve hoestmeting bestond, waardoor onderzoeken “geplaagd werden door het hoge placebo-effect”. Vitalograph ontwikkelde het systeem in samenwerking met professor Jacky Smith van de universiteit van Manchester.

De introductie van VitaloJAK beantwoordde aan een grote marktbehoefte, aldus Frank Keane, Managing Director van Vitalograph. “Waar mensen het meest mee aankloppen bij hun huisarts, is een hoest. Farmaceutische bedrijven moeten de doeltreffendheid van hun hoestmedicijn bepalen en beschikken over instrumenten om objectief te meten hoeveel keer iemand binnen een bepaald tijdsbestek hoest”, licht hij toe.

Dit is een echte nichesector. Wij zijn de enigen die dit wereldwijd kunnen doen en onze markt groeit zeer snel.”

Voorheen moesten farmaceutische bedrijven patiënten in een ziekenhuis laten opnemen, hen 24 uur lang filmen en daarna iemand laten tellen hoe vaak ze gehoest hadden. Een analyse van een dag vroeg een week verwerkingstijd. Vitalograph kan een opname van 24 uur in slechts één uur verwerken.
Doordat de VitaloJAK nauwkeurigere en snellere resultaten biedt bij klinische proeven, kunnen farmaceutische bedrijven hun producten sneller op de markt brengen.

Vitalograph deed 12 jaar geleden zijn intrede op de markt van het geneesmiddelenonderzoek. Inmiddels heeft het al apparatuur en services geleverd voor 150 verschillende proeven. Aan de grootste hiervan namen 7.000 patiënten in 42 landen deel.

Naast de VitaloJAK, levert Vitalograph hoofdzakelijk apparatuur voor klinische proeven die bestemd is voor longfunctietesten en elektrocardiogrammen. Daarnaast biedt het ook services zoals apparatuurtraining, technische ondersteuning, gegevens- en projectbeheer, alsook gegevensanalyse.

Het heeft samengewerkt met grote farmaceutische bedrijven die medicijnen hebben ontwikkeld voor de behandeling van ziektes zoals astma, chronische obstructieve longziekte, taaislijmziekte, spierdystrofie en diabetes.

Bij klinische proeven moeten de aangeleverde gegevens onberispelijk zijn. Klinische proeven zijn immers heel wat strenger geworden. Dit vormt de drijfveer van vele van onze activiteiten”, zegt Keane.

Vitalograph - Clinical Drug Trials

Vitalograph werd in 1963 in England opgericht door Dietmar en Margaret Garbe, die ‘de Vitalograph’ ontwikkelden, een kantoorspirometer die ontworpen was om de longfunctie te meten.

Vitalograph startte zijn productie in Ierland in 1974. Sinds 1982 voert het er ook al zijn onderzoek en ontwikkeling uit. In Duitsland, waar het bedrijf in de jaren 70 als eerste spirometertests introduceerde in dokterspraktijken, telt het nu 16 voltijdse medewerkers. Het heeft ook kantoren in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Hongkong en Japan.

Vitalograph is een van de vele Ierse leveranciers die voortdurend inspeelt op de stijgende vraag naar innovatie om de wereldwijde uitdagingen in de gezondheidszorg aan te pakken. Hiervoor investeert het in de ontwikkeling van geavanceerde apparaten die sneller resultaten bieden en de patiëntenzorg verbeteren.

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter