Hightech bouwprojecten

Multinationals sneller op de markt dankzij solide reputatie van Collen

Door Patrick Torrekens juli 25 2017 No Comments

Wereldwijd stijgt de vraag naar kostenverlagingen. Bovendien moeten producten ook sneller op de markt komen om de concurrentie voor te blijven. Hierdoor zetten multinationals die naar de sector van datacenters en farmaceutica uitbreiden bouw- en engineeringbedrijven bedrijven voortdurend onder druk om sneller en veiliger te werken en resultaten van hogere kwaliteit te leveren.

Hiertoe heeft de Ierse bouwondernemer Collen specifieke processen en werkmethoden geïntroduceerd, waaronder ook modularisering en Building Information Modelling (BIM), om projecten sneller te voltooien zonder de kwaliteit of veiligheid te benadelen.

Collen werd 207 jaar geleden opgericht en telt nu 200 voltijdse medewerkers. De afgelopen vijf jaar heeft het de bouw van ong. 150.000 m² aan hightech ruimte voltooid en zijn activiteiten naar de Duitse markt uitgebreid.

Bij de modularisering die Collen toepast, maakt het gebruik van voormontage en stelt het apparatuur vooraf in bedrijf in een veilige off-site omgeving.

“Modularisering verlaagt het aantal manuren voor een project en maakt het proces een stuk veiliger”, aldus Tommy Drumm, Managing Director van Collen. “Neem bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie. Die vraagt heel wat leiding- en meetwerk.

Wij kunnen al het laswerk uitvoeren in een goed verlichte, veilige fabrieksomgeving, alle laswerken en apparatuur testen en het systeem vervolgens in een container naar de plaats van installatie brengen met een bewijs dat het volgens QA/QC-procedures is getest.”

Collen heeft zich sterk gefocust op het gebruik van Building Information Modelling (BIM), met name in de afgelopen jaren. “Dankzij BIM kunnen wij conflicten tussen elektrotechnische en werktuigbouwkundige voorzieningen detecteren in ruimten, al zijn ze slechts 120 mm groot”, legt Drumm uit. “Wanneer voorzieningen elkaar kruisen, kunnen we dit digitaal vooraf vaststellen en er de meest efficiënte oplossingen voor bedenken.”

In oktober 2016 legde Collen de laatste hand aan een gebouw voor het farmaceutische bedrijf Ipsen in Blanchardstown, Dublin, waarin zowel modularisering als BIM was toegepast.

BIM - Collen Construction Innovation

Collen werd aangesteld als hoofdaannemer voor de bouw van een vriesdroogfabriek en hieraan verbonden activiteiten in de fabriek. De opdracht bestond eruit in de bestaande vestiging een gebouw van twee verdiepingen te bouwen en uit te rusten.

“Het Ipsen-project was zeer complex”, merkt Drumm op. “De werken werden uitgevoerd vlakbij aanpalende gebouwen in een drukke, operationele fabriek. Bij de uitvoering van ons werk moesten we rekening houden met alles wat er in de fabriek gebeurde. We haalden de deadline én leverden hoge kwaliteit. Sommige apparatuur was gemodulariseerd en we hanteerden een BIM-model voor het afladen, plaatsen en installeren van die apparatuur.”

Ipsen gebruikt het nieuwe gebouw voor de productie van een internationaal product. Het moest dus gebouwd worden volgens ‘cleanroom’-normen. “We installeerden apparatuur in een vergevorderd stadium van het project. Alles moest dus gewoon passen of we stonden weken achter op het schema”, zegt Drumm. “Door het gebruik van het BIM-model wisten we zeker dat dit niet zou gebeuren. We werken nauw samen met de klant, zodat hij zo snel mogelijk en zonder verrassingen de stap naar de markt kon maken.”

Volgens Ipsen beheerde het projectmanagement-team van Collen dit project op “een zeer professionele en zorgvuldige manier”.

Het bedrijf gaf ook aan dat veiligheid en kwaliteitszorg van het allergrootste belang waren voor Ipsen en dat Collen deze vereisten heeft nageleefd.

Hoewel Collen actief is in alle bouwsectoren, is het sinds 2010 bijzonder actief geweest in de bouw van datacenters in Ierland en sinds 2013 ook in Duitsland. Onlangs haalde het bedrijf nog twee contracten binnen voor een datacenter in Zweden en slaagde het erin binnen enkele weken 300 medewerkers te mobiliseren om aan die projecten te werken.

“Doordat de datacenter sector zo snel evolueert, is het ontwerp van een structuur doorgaans niet klaar tegen de tijd dat het bouwcontract wordt toegekend”, zegt Drumm. “We werken dan ook echt proactief samen met het ontwerpteam van de klant om oplossingen te bedenken die snel uitvoerbaar zijn.”

Construction Innovation - Collen Construction

Vanwege deze expertise en werkwijze vroeg een van de klanten Collen of het kon werken aan een datacenter in Frankfurt. Het was een complex project dat binnen een strikt tijdschema moest worden voltooid. Collen opende in april een nieuw kantoor in Frankfurt.

“We konden onze Ierse supply chain meenemen omdat deze zo flexibel is en vaker dergelijke projecten in Ierland moet uitvoeren”, vertelt Drumm.

“We staan erom bekend dat wij zorg dragen voor onze supply chain. Daarom bouwen wij relaties op basis hiervan, ook naar onze klanten toe. Hierdoor is onze supply chain ons doorgaans heel trouw bij de uitvoering van projecten. Onze gespecialiseerde staalbouwers, projectmanagers en andere deskundige aannemers passen zich aan de vereisten van elk van onze projecten aan.

“We leverden op tijd en bleven binnen het budget voor elke fase van het project in Frankfurt. Klanten willen soms graag van project tot project de veranderingen aan de supply chain zien. Ook daar moeten we dus rekening mee houden en het juiste evenwicht behouden.”

Dankzij hun aanpassingsvermogen en bereidheid om de meest recente en innovatieve werkprocessen toe te passen hebben Ierse leveranciers zoals Collen bewezen ideale partners te zijn voor multinationals die wereldwijd betrokken zijn bij hightech bouwconstructies.

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter