Skip to main content
Agritech innovator KEENAN establishes new dealer partnership in Ontario Agritech

Met de evolutie van KEENAN wordt de cirkel gesloten dankzij de door technologie verder ontwikkelde slimme landbouw

april 5 2019 No Comments

De beroemde groene Ierse boerderij lijkt niet de meest logische plaats voor de digitale revolutie. Maar er is één Iers bedrijf dat voorloper is geworden voor een landbouwindustrie die wordt geconfronteerd met mondiale uitdagingen.

KEENAN heeft zich ontwikkeld van een gerenommeerde fabrikant van mengwagens naar een agritech-bedrijf, dat baanbrekende IoT-technologieën ontwikkelt die landbouwondernemingen in meer dan 40 landen slimmer en winstgevender maakt.

Het proces is ongeveer tien jaar geleden gestart, toen het bedrijf begon te profiteren van de markt voor voedermachineklanten die het bedrijf had opgezet voor het creëren van een total mixed ratio (TMR) voor melk- en vleesvee. Onlangs heeft KEENAN softwarediensten toegevoegd aan de hardware-ontwerpafdeling en heeft daarbij een marktleidende gegevenslandbouwoplossing ontwikkeld.

KEENAN levert veel meer dan solide engineering alleen

De CEO van KEENAN, Robbie Walker, legt de transformatie als volgt uit: “Tien jaar geleden realiseerden wij ons dat landbouwondernemers niet langer tevreden waren met solide engineering alleen. Ze wilden een product kopen dat een hoge opbrengst levert, dus begonnen we met het verkopen van betere veeprestaties en we lieten de landbouwondernemers zien dat als ze onze machines zouden gebruiken, hun vee daadwerkelijk beter presteert.

Daarna konden we technologie aan ons pakket toevoegen, zodat we nu feitelijk een adviesdienst samen met de machine verkopen. We overleggen nu met de landbouwondernemer en leveren service en advies, wat ons vervolgens een platform biedt om onze andere producten te verkopen. Dat was de grote verandering.”

KEENAN, gevestigd in Borris in de county Carlow in Ierland, sloot een partnerschap met Intel voor de ontwikkeling van een IoT-technologie-product, dat het delen en analyseren van gegevens automatiseert en verbetert. De samenwerking resulteerde in een live bewakings- en ondersteuningsdienst met de naam InTouch. Voedingsdeskundigen kunnen via InTouch rechtstreeks met landbouwondernemers samenwerken en hen een real-time bewaking en optimalisatie bieden voor het rantsoen, de gezondheid en de prestaties van hun vee.

Na slechts vijf jaar is het InTouch-netwerk gegroeid tot meer dan 3.000 landbouwondernemingen en biedt het gegevens en intelligentie over meer dan 300.000 stuks vee in Ierland, het VK, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Canada, de VS en in vele andere landen.

Constante prestatieverbeteringen van de veestapel

Walker zegt verder: “InTouch maakt gebruik van gegevens van al het vee in het systeem, zodat we advies en constante prestatieverbeteringen van de veestapel kunnen bieden. Het maakt gebruik van live-gegevens, zodat landbouwondernemers betere beslissingen over hun vee kunnen nemen. Ze kunnen de gezondheid, voederverhoudingen, gewichtstoenames en opbrengsten, alsmede de kosten van hun veestapel beheersen, zodat ze cash-flow kunnen vrijmaken en hun winsten kunnen verbeteren.

De winst voor landbouwondernemers bedraagt gemiddeld over het hele systeem, in termen van werkelijk productie, 200 gram per dier per dag meer vlees en 16% meer melkproductie.”

De eenvoud van InTouch is de sleutel tot succes gebleken. Walker legt uit: “Het lijkt een beetje op een iPhone naast een veevoedermachine. De weegbox naast de mengwagen heeft slechts enkele knoppen en kan zeer intuïtief en eenvoudig worden gebruikt. De landbouwondernemer krijgt stap-voor-stap-instructies over welk voedermengsel in de machine moet worden geladen, waarna de machine vastlegt wat er daadwerkelijk wordt toegevoerd. Als er iets niet in orde is, of als er een achteruitgang in veeprestaties wordt vastgesteld, krijgt de landbouwondernemer een telefoontje en wordt het dieet realtime door een voedingsspecialist via de cloud gewijzigd. Het is alsof er een voedingsspecialist op de boerderij aanwezig is.

De weegbox verzamelt exacte gegevens over de samenstelling van het veevoer. We kunnen daarnaast gegevens over melk- en vleesproductie invoeren, zodat onze voedingsspecialisten de voederrantsoenen kunnen koppelen aan de prestaties van een afzonderlijk dier en van de volledige veestapel in het systeem. Hiermee kunnen we de landbouwondernemer realtime advies geven over hoe hij de prestaties kan verbeteren.

Dit betekent dat een landbouwondernemer in bijvoorbeeld Frankrijk of in het VK kan profiteren van de informatie die afkomstig is van vee in Ierland, Zuid-Afrika, Duitsland of Australië.”

De digitale oplossing van KEENAN levert bovendien voordelen op voor landbouwondernemers die onder druk staan om de koolstofvoetafdruk van hun veestapel te verkleinen.

Walker legt uit: “Als je er nauwkeurig voor kunt zorgen dat landbouwondernemers hun veestapel niet overvoeren, maar toch de opbrengst kunnen optimaliseren, betekent dit dat ze efficiënter werken. Efficiëntere landbouwondernemers zullen meer melk produceren met minder grondstoffen, wat betekent dat ze een betere koolstofvoetafdruk en minder uitstoot bereiken.”

Kijkend naar de toekomst wil Walker de groei van KEENAN stimuleren door te profiteren van de middelen van het moederbedrijf, de veevoeder-multinational Alltech.

Robbie zegt: “We willen meer gegevensstromen opnemen en onze digitale box inzetten op meer markten. Alltech is aanwezig in 128 landen over de hele wereld en wij willen onszelf graag ook in meer van deze landen kunnen terugvinden. In elk van deze markten zijn er andere gegevensstromen beschikbaar op de bedrijven, of het nu gaat om door vee gedragen apparatuur, gegevens uit de analyse en het onderzoek van Alltech, of zelfs gewone openbare gegevens zoals over het weer. We willen deze gegevens integreren in InTouch, omdat hoe rijker de gegevens zijn die we in onze dashboards kunnen opnemen, hoe exacter ons advies aan de landbouwondernemer kan zijn.”

Related Articles

Agritech

Met de evolutie van KEENAN wordt de cirkel gesloten dankzij de door technologie verder ontwikkelde slimme landbouw

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter