Skip to main content
Medtech

Hoe superbacteriebestrijder Kastus toxinevrij blijft

mei 4 2018 No Comments

Het Ierse bedrijf Kastus heeft al een lange weg afgelegd. Vanaf haar ontstaan binnen het Centre for Research in Engineering Surface Technology bij het Dublin Institute of Technology (CREST DIT) is het bedrijf verder uitgegroeid om in 2017 de algemene prijs bij de prestigieuze Irish Times Innovation Awards te winnen.

Maar Kastus is geen eendagsvlieg, de innovatieve oplossingen zijn al tien jaar in de maak en brachten samenwerkingen met wetenschappers van Caltech en Trinity College Dublin met zich mee.

Twee jaar geleden kon het bedrijf een wereldwijd patent vastleggen voor haar fotokatalytische antimicrobiële coatings en additieven die voor meer dan 99,99% efficiënt zijn tegen de meest hardnekkige superbacteriën, inclusief Clostridium difficile, Campylobacter en MRSA. Door het vastleggen van deze patenten kon Kastus de antimicrobiële coating commercialiseren voor een breed scala aan toepassingen waaronder keramiek en glas.

Kastus superbug killer toxin free

“De investering die we in ons patentproces staken is veelbetekenend. Ons intellectueel eigendom is de sleutel tot zakendoen,” legt John Browne, Kastus’ oprichter en CEO uit.

Toxinevrije superbacteriedoders

Kastus’ Log4+® oplossing wordt op unieke wijze geactiveerd door binnenlicht en vocht in de lucht. Bijkomende eigenschappen zijn onder meer: makkelijk afwasbaar, super krasvrij, optisch doorzichtig en makkelijk in de fabriek aan te brengen. Er worden geen giftige nevenproducten geproduceerd en de Log4+®-oplossing creëert zuurstofradicalen die op hun beurt bijdragen tot het verschonen van de lucht. Zoals John beschrijft, “Log4+® wordt in de fabriek aangebracht door gebruik te maken van sinteren op een hoge temperatuur waardoor de coating voor de volledige levensduur van het materiaal waarop het zich bevindt zal blijven zitten.”

John legt uit hoe Kastus’ Log4+®-oplossingen werken voor klanten over de hele wereld, “We zijn eigenlijk een fabrikant van chemicaliën. Onze klanten komen uit verschillende bedrijfstakken, waaronder wereldwijde glas- en keramiek fabrikanten. Zij voegen onze oplossing toe aan hun producten tijdens het productieproces, zelfs bij vloer- en muurtegels en glasproducten voor gebruik binnen of buiten. Dat het permanent en zelfreinigend is maakt het zeer aantrekkelijk voor grote multinationals en beidt kansen voor een hogere omzet en marges. De oplossingen zijn ontworpen om makkelijk te integreren in de productieprocessen van de klant en vereisen een minimum aan extra kapitaaluitgaven of processtappen.

“Sommige toepassingen zullen meer toegankelijk zijn voor lezers buiten de verwerkende industrie,” legt John uit. “We werken samen met een breed scala aan wereldwijde bedrijven die geïnteresseerd zijn om onze oplossing te gebruiken op een reeks aan verschillende producten, waaronder de oppervlaktes van smartphones en tablets, in de luchtvaart, verpakking, zelfreinigend glas buiten of zelfreinigende dakpannen. Er bevinden zich grote kansen in de wereld van de consumentenelektronica, met producten als microgolfovens, koelkasten en apparaten als tablets en smartphones. 80% van de infecties komt van de dingen die we aanraken, met het gemiddelde scherm van een smartphone dat 10 keer meer bacteriën heeft dan de gemiddelde toiletbril.

Investeren in innovatie

Kastus had al wereldwijde patenten vanaf eind 2016 toch lanceerden ze pas vorig jaar op de Europeese en Britse markt. In december tekende ze een grote Britse klant: British Ceramic Tile, de grootste fabrikant van keramische tegels in het Verenigd Koninkrijk met een productie van 30 000 vierkante meter tegels pers dag. De CEO van het bedrijf, Tony Taylor, zegt, “We voorzien elke sector van de Britse Industrie van tegels en ongeveer 10 procent van onze afzetmarkt ligt in overzeese markten. We zijn verheugd om samen te werken met Kastus rond deze innovatieve technologie.”

Kastus zit nu middenin een investeringsronde van meerdere miljoenen om zo kapitaal op te halen voor de verdere commerciële uitbreiding. Tegen het einde van het jaar ziet Browne een verdubbeling van het aantal medewerkers wat het totaal op 30 zal brengen. Hij is vooral geïnteresseerd in het aannemen van personeel met taalkennis om in gans Europa te verkopen. “In het begin zullen ze tewerkgesteld zijn in Dublin,” zegt hij, “maar gaandeweg wanneer we groeien zullen we ook personeel overzee gestationeerd hebben.”

“We richten ons voornamelijk op Turkije, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië, maar Spanje en Portugal liggen zeker ook binnen bereik. Enterprise Ireland, het nationale export agentschap van Ierland, is een grote hulp geweest bij het faciliteren van bezoeken overzee om nieuwe klanten te ontmoeten, dit zowel bij hen op kantoor in de verschillende markten of op internationale beurzen. Wanneer er overzeese klanten zijn die ons of andere Ierse bedrijven in de sector willen ontmoeten kan Enterprise Ireland deze reizen ondersteunen.”

De huidige toepassingen zijn nog maar het begin

Vorig jaar wees Kastus Dr James Kennedy aan als Directeur Innovatie om de voortdurende innovatie binnen het bedrijf te beheren en te ondersteunen, haar uitvindingen te beschermen en te gelde te maken. “We zijn een reeks aan nieuwe producten en technologieën aan het creëren die we in de toekomst kunnen integreren in het aanbod aan onze huidige klantenbasis en die ervoor zal zorgen dat we nieuwe klanten aantrekken in veel verschillende sectoren.”

Met innovatie als hart van het bedrijf is het geen verrassing dat Kastus steeds de grenzen blijft aftasten naar nieuwe potentiële toepassingen van de coatings. Browne leg uit: “We hebben een heel gamma aan producten in ontwikkeling en hebben recent nog een oplossing op de markt gebracht die kan worden gebruikt op metalen. Deze coating heeft vele toepassingen waaronder die in de luchtvaart-, architecturale hardware en consumentenelektronica-sectoren. Omdat de oplossing zowel antimicrobieel als corrosiewerend is zijn er veel toepassingen denkbaar. We zien dat het product wordt gebruikt op wastafels, werkbladen en deurklinken in ziekenhuizen of cleanrooms in de voedselindustrie, maar ook in kantoren en thuis. We hebben ook een gepatenteerd zeoliet product dat perfect past in de verfindustrie.

Browne sluit af met, “Wie weet welke toepassingen onze partners voor onze Smart Multi-Functional coatings en additieven vinden. Er staan ons spannende tijden te wachten.”

Related Articles

Digital Health

Hoe het Ierse bedrijf SilverCloud technologie en psychologie combineert om levens te verbeteren over de ganse wereld

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter