Medtech

Toonaangevend medtech-bedrijf Medtronic bouwt aan wereldwijd voordeel met Ierse partner Aerogen

Door Patrick Torrekens juli 25 2017 No Comments

Toen Medtronic, een vooraanstaande multinational op het gebied van medische technologie, in 1998 zijn beademingssysteem 840 introduceerde, werd er bewust voor gekozen dit system niet te voorzien van voedingsaansluitingen voor ouderwetse pneumatische vernevelaars. Er werd verwacht dat gebruikers gelijk de overstap zouden maken naar elektronische vernevelaars. Toen het product eenmaal op de markt kwam, bleek dit echter niet altijd het geval.

“Hierdoor moesten we de alternatieven in kaart brengen. We hebben toen besloten dat we het beste onze krachten konden bundelen met een ander bedrijf om samen iets te ontwerpen dat naadloos aansluit op het beademingssysteem 840, als tegenwicht voor het elimineren van de ondersteuning voor pneumatische verstuivers”, vertelt Dave Hyde, hoofdspecialist klinische zaken bij Medtronic in Californië.

Medtronic is toen in zee gegaan met Aerogen. Teams van beide bedrijven hebben zich samen ingezet om de EasyNeb-oplossing van het Ierse bedrijf verder te verfijnen en te verbeteren, zodat deze eenvoudig is aan te sluiten op het beademingssysteem 840. Een groot deel van dit werk kon op afstand worden uitgevoerd, maar de teams van Aerogen brachten ook regelmatig een bezoek aan Medtronic, zodat de technische teams van de twee bedrijven direct samen konden werken om deze oplossing te perfectioneren.

“Het probleem van pneumatische vernevelaars is dat de deeltjes niet uniform van grootte zijn, waardoor medicijnen niet nauwkeurig genoeg worden toegediend in kleine en vernauwde luchtwegen”, licht Hyde toe.

De door Aerogen ontworpen trilgaastechnologie zet vloeibare medicijnen echter om in een nevel van zeer fijne deeltjes, zodat medicijnen beheerst en effectief in de longen van ernstig zieke patiënten kunnen worden toegediend. In de praktijk kunnen de producten van Aerogen er dus voor zorgen dat patiënten minder lang aan de beademing hoeven te liggen. Hierdoor kunnen patiënten sneller herstellen en hoeven ze minder lang in het ziekenhuis te verblijven.

Als bevoegd ademhalingstherapeut besteedt Hyde veel tijd aan het bed van patiënten en heeft hij zelf de voordelen van de technologie van Aerogen kunnen zien. Hij zegt dan ook:

Ik ben een groot voorvechter van efficiëntere toediening van aerosol-medicatie. Aerogen biedt hier een uitstekende oplossing voor.

Medtronic's Irish Advantage

Medtronic en Aerogen hebben hun samenwerking door de jaren heen geïntensiveerd. Deze samenwerking speelt dan ook een sleutelrol in het behoud van Medtronics concurrentievoordeel in de beademingsmarkt.

We zijn constant aan het sparren over hoe we onze producten kunnen verbeteren”, vertelt Hyde. “Daarbij kijken we altijd naar het totaalplaatje: van de gebruikerservaring tot het ontwerp van de modules, en hoe deze het beste kunnen worden gevoed en aangesloten op het beademingsapparaat. Idealiter wordt de bediening van de verstuiver geïntegreerd in de gebruikersinterface van het beademingsapparaat.

Wat onze samenwerking met Aerogen zo bijzonder maakt, is hun bereidheid om mee te denken als het werkveld verandert. Het team staat altijd klaar om in te springen op veranderingen of om samen op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Ze hebben zelfs speciale printplaten ontworpen die we in onze beademingssystemen kunnen integreren.”

Medtronic's Irish Advantage

Volgens de CEO en oprichter van Aerogen, John Power, is het een bedrijf met een ‘can-do’-instelling, waar nauwe samenwerking met klanten voorop staat. “Ons doel is echt betrokken te raken in het ontwikkelingsproces van onze partners, samen te werken met hun technische, klinische en commerciële teams, en er zo voor te zorgen dat alle onderdelen optimaal op elkaar worden afgestemd”, vertelt hij. “We zijn dan ook erg blij dat we zo’n sterke, langdurige en productieve band hebben kunnen opbouwen met Medtronic, een wereldleider op het gebied van life sciences.”

Medtronic is slechts één van een grotere groep internationale producenten die de technologie van Aerogen in een eigen platform heeft geïntegreerd. Er zijn inmiddels meer dan vijf miljoen patiënten op intensive care-afdelingen behandeld met producten van Aerogen, verspreid over 75 landen wereldwijd. Power voegt daaraan toe: “We hebben tegenwoordig vestigingen in al onze belangrijke afzetmarkten, zodat we ter plekke ondersteuning kunnen bieden aan onze distributiepartners en klanten.”

“In de computerwereld associëren mensen kwaliteit met de chips van Intel. Wij zien onszelf als het ‘Intel Inside’ van de aerosol-medicatie: het merk waar mensen als eerste aan denken”, aldus Power.

In deze zich snel ontwikkelende sector gaan internationale klanten samenwerkingen aan met Ierse leveranciers, omdat deze bekend staan om hun flexibiliteit, kundigheid en uitgebreide ervaring in complexe productontwikkelingsprocessen.

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter