Medtech

‘De industrie die even de veiligheid vergat’ — Hoe de innovaties van Ierse startup Nova Leah zullen helpen om de toekomst van de wereldwijde gezondheidssector te verbeteren.

april 17 2018 No Comments

De medeoprichter en CEO van het bedrijf, Anita Finnegan, legt uit hoe de Irish Advantage ertoe leidde dat Nova Leah uitgroeide van een college spin-off tot een wereldspeler in slechts enkele maanden tijd.

In mei vorig jaar, wanneer de Wannacry ransomware-aanval over de wereld raasde, maakte de Britse National Health Service bekend dat ze met een ‘groot probleem’ zaten. Computernetwerken werden afgesloten om zo de snelheid van de aanval in te tomen waardoor ziekenhuizen werden gedwongen om ambulances om te leiden, dagopnames op te schorten en zelfs een aantal geplande operaties uit te stellen.

Medische apparaten, gaande van MRI’s tot pompen en pacemakers, rekenen allemaal tot op een bepaald niveau op draadloze monitoring. Hoewel dat dokters en medische professionals een ongekende mogelijkheid tot overzicht heeft geboden, heeft het ook de bezorgdheid naar boven gebracht dat ze kwetsbaar zijn voor een aanval.

Minimaliseer het risico, maar maximaliseer de voordelen

Nova Leah, een cybersecurity startup met thuisbasis in het Dundalk Institute of Technology, werd nog maar in juni 2016 uitgerold, maar haar jonge leeftijd is geen maatstaf voor haar bescheiden ambities. Het team, geleid door CEO en medeoprichter Anita Finnegan, is klaar om de wereldwijde medische sector door elkaar te schudden.

Finnegan zegt dat het bedrijf het risico van de snelgroeiende medische technologieën wilt minimaliseren waardoor de medische sector er op zijn beurt zo veel mogelijk voordeel uit kan halen.

“Hoewel het verhoogde gebruik van draadloze technologie en software in medische toestellen ook het risico op mogelijke cybersecuritydreigingen verhoogt, zorgen deze er tegelijkertijd ook voor dat de gezondheidszorg erop vooruitgaat en vergroten ze de mogelijkheid van zorgverleners om patiënten te behandelen,” legt ze uit.

“Omdat cybersecuritydreigingen niet volledig kunnen worden uitgeschakeld, moeten fabrikanten, ziekenhuizen en instellingen samenwerken om ze onder controle te krijgen.”

Daar komt Nova Leah goed van pas.

“Medische toestellen komen uit een industrie die de veiligheid praktisch vergat,” zegt ze. “In de laatste 10 tot 12 jaar zijn meer en meer apparaten in ziekenhuizen verbonden met een netwerk. Veel toestellen op de markt tonen echter nog kwetsbaarheden en laat dit dan net de toestellen zijn waar patiënten op rekenen voor hun veiligheid.”

“Maar de dreiging gaat veel verder dan individuele apparaten”, zegt Finnegan. “Deze kwetsbaarheden kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot een volledig IT-netwerk. Een zwak punt in een apparaat kan een gans netwerk neerhalen of kan ervoor zorgen dat de apparaten in dat netwerk ontoegankelijk worden. Ziekenhuizen en beheerders weten niet altijd exact welke toestellen zich in het netwerk bevinden en dat komt deels door het gebrek aan standaarden rond ziekenhuisprocedures.”

“Patiënten lopen gevaar.”

De drie stappen naar succes

Door samen te werken met fabrikanten van de apparaten op een ‘end-to-end’-basis — voor, tijdens en na het fabricatieproces — zorgt Nova Leah ervoor dat de risico’s beperkt worden, het goedkeuringsproces een duwtje in de rug krijgt en dat de apparaten ongevoelig zijn voor dreigingen eens ze in gebruik zijn.

Deze innovatieve toenadering verlaagt en beheerst het risico gedurende het volledige proces.

“Ons systeem helpt bedrijven om mogelijke kwetsbaarheden in hun producten op te sporen tijdens de ontwikkelingsfase,” legt Finnegan uit.

“Daarna, wanneer het product in productie gaat, kunnen fabrikanten rekenen op SelectEvidence® om hen te informeren over nieuwe kwetsbaarheden of dreigingen voor hun apparaten. Dat kan helpen als het gaat om compliance-related evidence  wanneer het proces een stap in de richting van ononderbroken monitoring zet.”

Zoals een alarmsysteem bij je thuis dat altijd aanstaat controleert SelectEvidence® de meest recente kwetsbaarheden en waarschuwt fabrikanten wanneer deze van toepassing zijn. De fabrikanten die de Intel-chips gebruikten die waren betrokken bij de Meltdown en Spectre beveiligingslekken zouden bijvoorbeeld binnen een kort tijdsbestek een notificatie hebben gekregen. Daarnaast zou het systeem de gebruiker ook hebben geholpen met een mogelijke oplossing voor hun probleem.

SelectEvidence® is handig voor fabrikanten voor een aantal redenen die verder gaan dan enkel de direct voor de hand liggende, zoals bijvoorbeeld tijd. Finnegan schat dat het klanten gemiddeld 80% van hun tijd in de pre-marketfase en 90% in de post-marketfase kan besparen in vergelijking met de traditionele manier van risk assessment.

Het bedrijf biedt ook een andere dienst aan die schaars is in de medische apparaten-industrie: cybersecurity expertise.

“We hebben geen breed scala aan deskundigen in de industrie, maar bedrijven kunnen ons systeem gebruiken in hun huidig kader en met hun bestaande teams, waardoor het systeem de deskundige wordt”

The Irish Advantage

Wanneer Finnegan denkt aan de voordelen die ze heeft gehaald uit het feit dat ze een Ierse startup zijn, denkt ze aan Ierlands uitstekende reputatie op vlak van research, medische wetenschappen en IT. Die hebben ervoor gezorgd dat ze een bedrijf kon uitbouwen dat nu op het punt staat om de oplossing te vinden voor een groot probleem.

“Het grootste voordeel is tot nu toe de mogelijkheid geweest om te kunnen werken binnen het Ierse research ecosysteem. Ik deed mijn onderzoek in het Regulated Software Research Centre op het Dundalk Institute of Technology dat deel is van Lero, University of Limerick. Ook de ongelooflijke internationale erkenning zorgde ervoor dat ik de mogelijkheid kreeg om te werken met de internationale gemeenschap rond de standaarden en regelgeving. Ik vertegenwoordig ook de NSAI (National Standards Authority of Ireland) en Ierland als expert cybersecurity bij medische apparaten in internationale werkgroepen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik waardevolle contacten kon leggen met beleidsvormers en influencers in de industrie.”

“De Ierse focus op onderzoek en de reputatie die hierbij komt kijken zijn zeer behulpzaam.”

What’s next?

Met de waarde van de digitale gezondheidsindustrie die binnen de 6 jaar meer dan 370 miljard dollar zal bedragen in het vooruitzicht is het volkomen logisch dat Nova Leah naar de toekomst kijkt. Enkele maanden geleden nog kondigden ze aan dat ze in de komende jaren 78 nieuwe mensen gingen aannemen.

Finnegan gelooft echter wel dat deze toename zich niet enkel zal behouden tot enkel medische apparaten.

“Voorlopig kijken we naar uitbreiding in de bredere healthcare-markt met oplossingen voor ziekenhuizen. Daarna zullen we ook naar andere veiligheidsgevoelige domeinen kijken. Dat kunnen dan bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s zijn.”

“Momenteel ligt onze focus bij de VS, maar later zullen we uitbreiden naar Azië en Europa. Het is ten slotte een industrie die nog in haar kinderschoenen staat.”

Hoe dan ook, Nova Leah heeft al enkele Fortune 300 klanten kunnen aantrekken, een teken van een veelbelovende toekomst voor deze startup, alsook voor de volledige gezondheidsindustrie.

Related Articles

Digital Health

‘De industrie die even de veiligheid vergat’ — Hoe de innovaties van Ierse startup Nova Leah zullen helpen om de toekomst van de wereldwijde gezondheidssector te verbeteren.

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter