Skip to main content
Insights from Ireland Life Sciences Innovatie Inzichten

Schone binnenlucht is belangrijker dan ooit

  • Rondom COVID-19 adviseert RIVM goede ventilatie en raadt daarbij luchtreinigers aan
  • Novaerus, het Ierse technologiebedrijf voor luchtkwaliteit, brengt bewezen succesvolle luchtreinigingsapparaten op de Nederlandse markt
  • Luchtfilteringstechnologie van Novaerus vermindert aanwezigheid van SARS-CoV-2 met 99,997% in dertig minuten

Amsterdam, 9 november 2021 – Virussen steken vaker de kop op nu het koudere seizoen weer is aangebroken en de strenge COVID-19 maatregelen van de eerdere lockdowns niet meer van kracht zijn. Onder andere de huidige oplopende corona-besmettingscijfers betuigen dat we wederom samenkomen in ruimtes waar frisse buitenlucht vaak schaars is, zoals scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden. Schone binnenlucht zonder ronddwalende virussen is belangrijker dan ooit, maar niet vanzelfsprekend. Het RIVM adviseert daarom om binnenlucht goed te ventileren, waarbij zij het belang van een portable luchtreiniger benoemen.[1] Het Ierse technologiebedrijf voor luchtkwaliteit Novaerus helpt bij een gezond binnenmilieu met wetenschappelijk bewezen effectieveuchtreinigers. Ook in Nederland doet Novaerus, samen met distributeur Analis, haar intrede tijdens het VHIG congres 2021 (Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg).  

Enterprise Ireland helpt Novaerus om goed te landen in de Nederlandse markt. Kieran McBrien, Senior Vice-President of International Business Development bij Novaerus zei: ‘’De inspanning die Enterprise Ireland levert om ons te helpen met het internationaliseren van onze activiteiten, onder andere door het delen van relevante contacten en marktinzichten, is gewoon fantastisch. Doordat Enterprise Ireland de Nederlandse markt als geen ander kent, zijn zij voor ons als Iers bedrijf een grote hulp bij het vestigen van onze luchtdesinfectietechnologie in Nederland.’’

Bewezen vermindering COVID-19
Binnenlucht is de boosdoener voor veel virusziekten, bacteriële infecties, astma, allergieën en tal van gezondheidsproblemen op lange termijn. Overdracht via de lucht is ook een belangrijke bron van COVID-19-besmetting. De luchtfilteringstechnologie van Novaerus is bewezen effectief om de aanwezigheid van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, in ruimtes te verminderen met 99,997% in dertig minuten. Met dit testresultaat is de technologie goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA). De wereldwijd toegepaste luchtreinigingsapparaten verminderen niet alleen COVID-19-virusdeeltjes in de lucht, maar alle micro-organismen en virussen.

Prof. Dr. D. Bonn, hoogleraar Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek[2] gedaan naar de luchtfilteringstechnologie. Bonn licht toe: “Het mobiele ventilatiesysteem vermindert de hoeveelheid aerosolen aanzienlijk, tot een niveau waarop ze niet meer kunnen worden gedetecteerd. Daarmee wordt het overdrachtsrisico van SARS-CoV-2 en andere virussen geminimaliseerd.’’

Pilot in België
Bij onze zuiderburen zijn de luchtreinigingsapparaten uitgebreid getest in de uitgaanssector. Een testevenement met 340 feestende, negatief geteste vrijwilligers vond plaats. In totaal werden vier FDA-goedgekeurde Novaerus Defend 1050-apparaten strategisch geplaatst, die vier uur lang een extra laag veiligheid boden. Het testevenement was succesvol, achteraf kon iedere deelnemer een negatief testresultaat laten zien. De basis van Defend 1050- en andere luchtreinigingsapparaten van Novaerus is de NanoStriketm-technologie. Deze nanotechnologie inactiveert alle ronddwalende micro-organismen in de lucht en biedt zo eerstelijns bescherming tegen virussen en bacteriën.

[1] https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/ventilatie
[2] Aernout Somsen, G., & Bonn, D. (2021). Infection Control Unit Suppresses Airborne Aerosols during Cardiac Stress Testing in an Outpatient Cardiology Clinic. Journal of Clinical and Experimental Cardiology12(8), 1–4.

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter