Fintech Inzichten

RegTech geeft financials meer slagkracht

RegTech, de technologie die voor bedrijven het voldoen aan de regelgeving automatiseert, vergroot de slagkracht van bedrijven en bespaart veel kosten. Dat – en nog veel meer – lees je in de nieuwe whitepaper van Enterprise Ireland. 

De wet- en regelgeving in de financiële wereld wordt steeds complexer en is aan sterke veranderingen onderhevig. In de bank- en verzekeringsbranche behoort de naleving van de regels, ofwel compliance, dan ook tot de topprioriteiten. In een recent onderzoek noemde een vijfde van de respondenten compliance als een van de drie belangrijkste uitdagingen. Twee derde van de banken verwacht dat de budgetten voor compliance sterk zullen stijgen om de toenemende regeldruk het hoofd te bieden.

Er is dan ook veel belangstelling voor Regulatory Technology ofwel RegTech, informatietechnologie om de regelgevingsprocedures te versnellen en daarmee als financieel bedrijf ‘regelproof’ te zijn. Dankzij RegTech kunnen bedrijven de naleving van allerlei wettelijke voorschriften automatiseren, bewaken en er transparant over rapporteren. Een goede inzet van RegTech kan bovendien veel geld besparen. Zo bespaart de centrale bank van Oostenrijk 30% op de kosten met hun nieuwe compliance-rapportagemodel.

Innovatieklimaat

Met het belang van RegTech voor de financiële wereld voor ogen, ontwikkelde Enterprise Ireland een speciale whitepaper. Dit beschrijft niet alleen het speelveld, maar gaat ook in op de wijze waarop juist de regelgevers op een proactieve manier een optimale omgeving kunnen creëren voor RegTech start-ups om te innoveren. De regelgevers werken hierbij ook internationaal samen. Regelgeving verschilt immers per land en met elk regelsysteem dient rekening te worden gehouden.

RegTech in Ierland

De RegTech markt is sterk aan het groeien, tot naar verwachting een marktomvang van 6,5 miljard dollar in 2020. Ierland kent inmiddels tientallen innovatieve RegTechbedrijven. Enterprise Ireland ondersteunt hen bij hun internationale ambities. Enterprise Ireland is bovendien in Europa de op twee na grootste investeerder in deze sector.

Patrick Torrekens van Enterprise Ireland Benelux: “Door het grote aantal beleggingsfondsen dat in Ierland wordt geservicet, groeit Ierland snel uit tot een RegTech hub. Bedrijven met die expertise zoals Know Your Customer, Corlytics, Governor Software, Fenergo en Gecko Governance helpen grote banken, verzekeraars en beleggingsfondsen om wereldwijd aan hun complianceverplichtingen te voldoen. RegTech stelt hen bovendien in staat om betere, data-gedreven strategische beslissingen te nemen.”

De (Engelstalige) whitepaper is hier te downloaden: IrishAdvantage.com/RegTech

Related Articles

Fintech
Jul 2, 2020

Taxback International helpt bedrijven nieuwe inkomsten te genereren bij garantie conformiteit

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter