BIM Engineering Hightech bouwprojecten Inzichten

Profiteer van Ierse kennis in de BIM-revolutie

U bent vast bekend met BIM (Building Information Modelling), dat een revolutie in de bouw mag worden genoemd. BIM is een digitaal driedimensionaal gebouwmodel waarin alle gegevens voor het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd. Alle betrokken partijen kunnen hun werk beter op elkaar afstemmen met de informatie uit dit model. BIM heeft verstrekkende voordelen, zoals het samenbrengen van alle documenten over een bouwproject in één visual tot het 3D-visualiseren van het bouwterrein en een geautomatiseerde clashdetectiefunctie waarmee de onjuiste plaatsing van elektrische leidingen of ventilatiekanalen kan worden voorkomen. Volgens de Boston Consulting Group (2016) kan een volledige digitalisering van bouwprojecten leiden tot een kostenbesparing van 13-21% in de ontwerp- engineering- en constructiefase en 10-17% in de operationele fase. Kijk, daar kun je mee aankomen.

In de Benelux zie ik dat het werken met BIM steeds meer de norm wordt. In Nederland gebruikt het Rijksvastgoedbedrijf BIM voor actuele, concrete en betrouwbare informatie over gebouwen in beheer. De Nederlandse Bouw Informatie Raad, bestaande uit Rijksvastgoedbedrijf, NL ingenieurs, Bouwend Nederland en UNETO-VNI, ijvert voor versnelde implementatie van BIM in de bouw. En bij de bouw van hightech gebouwen waaronder datacenters is BIM tegenwoordig een vereiste. Mijn advies aan eenieder die BIM-expertise zoekt, is: kijk naar Ierland. Dit land is koploper op BIM-gebied. Diverse Ierse bedrijven timmeren internationaal aan de weg met BIM, ook in de Benelux. EIDA Solutions en RKD Architects bijvoorbeeld.

EIDA Solutions biedt een softwareplatform om high tech projecten te vereenvoudigen in een BIM-model. Het platform is gemaakt voor en door ingenieurs. Samen met haar klanten werkt EIDA aan een optimaal BIM, waardoor zij projectkosten kunnen verlagen, en de geleverde kwaliteit op het bouwterrein kunnen verhogen. EIDA is onder andere gebruikt bij projecten in Waver (België) en Veendam (Nederland).

RKD Architects is een prijswinnend architectenbureau met kantoren in Dublin, Cork, Waterford, Londen en Antwerpen. Dit bureau biedt ook masterplanning- en projectmanagementdiensten en realiseert haar projecten grotendeels met BIM. Bij de bouw van datacenters werkten zij bijvoorbeeld voor 93% met BIM. Het bureau biedt expertise voor zeer grootschalige projecten waarbij zij met name het Autodesk Revit platform gebruiken.

Andere Ierse bedrijven die BIM succesvol toepassen zijn Linesight, Dornan Engineering en Mercury Engineering, allen actief in de Hightech Construction sector. Meer case studies? Neem dan zeker een kijkje op volgende website: http://www.bicp.ie/irish-bim-case-studies/ 

Profiteer van de Ierse kennis en ervaring op BIM-gebied. Wilt u weten wat BIM voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met mij op:

Richard Engelkes
Benelux Market Advisor Enterprise Ireland
E-mail: Richard.engelkes@enterprise-ireland.com
Mobiel: +31 6 51 37 37 22

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter