Insights from Ireland Medtech Hightech bouwprojecten Fintech Nieuws Inzichten

Positief tegenlicht Ierland en Nederland dankzij de Brexit

Zowel uitdagingen als unieke kansen, dat is wat de Brexit het Ierse en Nederlandse bedrijfsleven biedt. Beiden zijn al volop bezig met herziene export strategieën. 

“Verandering is de enige constante in een wereld vol geopolitieke beroering, waar de schokgolven overal voelbaar zijn. Daarbij is de komende jaren de Brexit wellicht de grootste schokgolf voor het bedrijfsleven”, betoogt Patrick Torrekens, hoofd Enterprise Ireland BeNeLux.

Nieuwe kansen door noodzaak tot diversifiëring
De Brexit dwingt Ierland en Nederland tot een herziene oriëntatie. Diversifiëring werd door verregaande verandering van de Britse afzetmarkt in één klap een strategische noodzaak. Zowel voor nieuwe producten, markten als leveranciers. Daarin speelt het Ierse bedrijfsleven voor Nederland een cruciale rol. “Ierse bedrijven wendden hun exportblik van oudsher in eerste instantie niet op Nederland. Veranderende rollen creëren kansen voor nauwere zakelijke samenwerking tussen beide landen”, voorspelt Torrekens.

Nederlandse en Ierse omarming
Ierland, als extern georiënteerde land, blinkt uit in innovatie en creativiteit. “Dit zien wij dagelijks bij bedrijven in de sectoren fintech, engineering, construction en healthcare. Best practices van in Nederland opererende Ierse bedrijven zijn bijvoorbeeld Transfermate (marktleider in internationale betalingen), Fexco (Ierlands succesvolste financiële en business solution provider), Kirby Group Engineering (aannemer in werktuigbouw) en het Ierse projectmanagementbedrijf DPS Group dat innovatieve bouwprojecten realiseert in samenwerking met onder andere de farmaceutische groep Bilthoven Biologicals.”

Verkleinen van Britse afhankelijkheid
De overtuigende resultaten van het krachtige Brexit-programma van Enterprise Ireland spreken voor zich: met de miljoenen beschikbare euro’s voor concurrentiekracht, innovatie en diversifiëring hebben maar liefst 85% van de Enterprise Ireland klanten concrete Brexit-acties ondernomen ter verkleining van de Britse afhankelijkheid. Daarom doet Torrekens iedere Nederlandse en Ierse ondernemer op: “Gebruik deze ‘transitieperiode’ om te leren van elkaars wederzijdse excellente kennis en innovatiedrang.”

Betere inrichting logistieke processen
“De Brexit heeft ons de afgelopen maanden wakker geschud. Focus lag daarbij op een open economie, een bedrijfsvriendelijke cultuur, marktstabiliteit en groeimogelijkheden. Bedrijven hebben hun logistieke ketens beter ingericht. De Ierse en Nederlandse zeeroutes – met de havens als grotere toegangspoorten – worden daarbij nog belangrijker. Onze versterkte infrastructurele verbindingen voorkomen eventuele vertragingen in het goederenverkeer via het Britse vasteland”, verklaart Torrekens de rollen in het veranderende speelveld. “Hierdoor wordt Ierland een nog grotere leverancier voor Nederlandse bedrijven in de maakindustrie, life sciences, consumentenproducten, internationale dienstverlening en software.”

Nieuwe uitdagingen door wederzijdse samenwerking
Ierse bedrijven hebben in farma en biotech een sterke internationale reputatie opgebouwd en bieden voor de hightech bouw ontwerp, uitvoering, installatie en inrichting aan. Daarnaast levert Ierland digitale oplossingen voor het aanpakken van tekorten aan vakmensen in de technologie en financiële dienstverlening: de fintech-sector. Mooie best practices zijn volgens Torrekens Code Institute, Flow Forma en Abodoo met intensieve softwaretrainingen, no-code programming en het ontwikkelen van telewerkplatforms. Daarmee zorgen Ierse bedrijven ervoor dat grote internationale techbedrijven voor Europa behouden blijven.

Aantrekkelijk vooruitzicht
Ieren en Nederlanders waarderen volgens Torrekens elkaars flexibiliteit, positieve houding, directheid en pragmatische aanpak. “Toch is er soms een aardverschuiving nodig om tot strategische heroverwegingen te komen. De Brexit is er zo een. Deze verandering doet pijn. Maar als de storm gaat liggen, zien beide landen elkaar uiteindelijk beter. Dat komt ook door onze gezamenlijke culturele waarden. We kennen een aantrekkelijk vooruitzicht.”

 

 

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter