Nieuws

Partnerships zijn de sleutel tot succes in complexe bouwprojecten in de Pharma-sector

Bij complexe bouwprojecten gaat het niet alleen om de technologie, maar ook de manier van samenwerken speelt een belangrijke rol.

 

Janssen Pharmaceutica – een bedrijf van de Johnson & Johnson Group met activiteiten in Nederland en België – investeerde begin dit jaar nog €43 miljoen in een state-of-the-art laboratorium in Beerse (België), waar een team van 250 laboranten vanaf 2020 nieuwe medicijnen zal testen. Deze belangrijke investering bevestigt het vertrouwen van internationale bedrijven in de Pharma-industrie in de Benelux, die zich hoe langer hoe meer ontpopt tot een van de belangrijkste farmaceutische hubs van Europa.

In 2014 bedroeg de verkoop van farmaceutische producten in de Benelux meer dan 16 miljard dollar. De totale export van farmaceutische producten uit de Benelux bedroeg bovendien meer dan 71 miljard euro in datzelfde jaar. Ook in Ierland maakt de farmaceutische sector een groot deel van het BNP uit. Zo was de uitvoer van farmaceutische producten uit Ierland goed voor bijna 25% van de export in 2016. Van de 10 grootste Pharma-bedrijven ter wereld, hebben 9 organisaties bovendien een vestiging in Ierland. De twee regio’s hebben dus een vruchtbare grond om processen op punt te stellen en samen te streven naar kwaliteitsverbetering.

Het voorbeeld van Janssen Pharmaceutica maakt duidelijk dat bij een pharma-hub als de Benelux natuurlijk een aangepaste infrastructuur hoort: laboratoriums, cleanrooms, beveiligde omgevingen, enzovoort. Bij de constructie van elk van deze ruimtes en gebouwen wordt dan ook rekening gehouden met specifieke bouw- en veiligheidsvoorschriften. Denk bijvoorbeeld aan aangepaste ventilatiesystemen en bouwmaterialen. Dat maakt de opbouw van deze projecten vaak moeilijk, en dus ook duurder. High Tech Construction is dan ook een zeer specifieke nichemarkt.

Ierland als internationale businesspartner

Uit recent onderzoek van IMD (het Zwitserse International Institute for Management Development) scoort Ierland wereldwijd het best op flexibiliteit en aanpassingsvermogen van de werkende bevolking. Ierland staat in het Verenigd Koninkrijk al langer bekend om zijn expertise in de bouwsector, maar ook in andere landen krijgt de Ierse High Tech Construction-sector voet aan wal. Daarom gaan steeds meer bedrijven uit de Benelux en Ierland met elkaar in zee. Enterprise Ireland – de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en de groei van Ierse ondernemingen op wereldmarkten – rapporteert dat er maar liefst 70 van haar Ierse klanten actief zijn in de farmaceutische sector in de Benelux. Dit vormt een basis voor een mogelijk samenwerkingsverband met voordelen voor beide partijen. Een persoonlijke aanpak, werken in teamverband en de toewijding aan een project zijn dan ook aangeboren talenten in Ierland.

Totale integratie in de markt

Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van het Ierse bedrijf PM Group. Sinds hun eerste project in de Benelux in 2004 is hun activiteit gestaag gegroeid. Door sterke focus op de regio is het bedrijf erin geslaagd om zijn omzet te laten groeien tot 20% van de totale inkomsten van de groep. Hun succes is te danken aan hun klantcentrale aanpak: elk project is uniek, waardoor ze hun aanpak steeds aanpassen aan de specifieke noden van de klanten en de uitdagingen die ze tegenkomen.

Om zich als Ierse speler 100% te integreren in de Benelux, werken ze samen met een lokale partner. Hierdoor combineert PM Group zijn internationale expertise met een lokale aanpak. Een mooi principe van “think global, act local”. Hans Peeters, General Manager van PM Group Benelux, reageert: “Het is belangrijk om vertrouwen te creëren. Ook de flexibiliteit om je aan te passen aan de lokale cultuur is belangrijk. Zo toon je meteen je toegevoegde waarde.” Dit vertrouwen – in combinatie met een goede klantrelatie – zorgt voor een enorm succesverhaal. Bij grote internationale projecten, zoals de opbouw van een bulkvervaardigingsfaciliteit in België, werken op piekuren tot 500 mensen samen aan een mooi eindresultaat. Dat is ook andere bedrijven niet ontgaan, want sindsdien hielp PM Group onder andere bij de constructie van een nieuw gebouw voor Genzyme (Geel, België), waar monoklonale antistoffen ontwikkeld worden.

Iers visitekaartje

Ook Iers constructiebedrijf John Sisk & Son heeft haar Iers visitekaartje in de Benelux achtergelaten. Hun paradepaardje is alvast hun project met Johnson and Johnson in Leiden (Nederland). Niet één, maar drie Ierse bedrijven – John Sisk & Son, PM Group en Dornan Engineering Ireland – werkten hier samen om het project tot een mooi einde te brengen. Zij combineerden verschillende facetten van het project – design, engineering en opbouw – waardoor ze een Iers totaalpakket konden aanbieden. Een voorbeeld van efficiëntie.

Frank Quirk, directeur bij John Sisk & Son, reageert: “Dit is een mooi voorbeeld van hoe relaties tussen Ierse bedrijven gebruikt kunnen worden om grote internationale projecten te realiseren. Alle bedrijven in dit project hebben enorm veel ervaring in belangrijke farmaceutische projecten en zullen deze in de toekomst ook op andere plaatsen kunnen inzetten.”

De Ierse Eerste Minister bracht in 2016 een persoonlijk bezoek aan de constructiesite in Nederland. Het bezoek was een onderdeel van een Trade and Invest-missie in Nederland en Duitsland. Het doel van de missie was om de exportmarkt uit te breiden en de handelsmogelijkheden tussen de landen te bevorderen. De Eerste Minister drukte zijn tevredenheid uit over deze samenwerking: “De perceptie is vaak dat Ierse export vooral bestaat uit landbouwproducten en gefabriceerde producten. Dit project toont dat internationaal gerenommeerde Ierse bedrijven ook diensten en expertise aanbieden die in het buitenland zeer gegeerd zijn.” Het project in Leiden was niet het eerste project in de Benelux waar John Sisk & Son aan werkte. In 2015 stapten ze – ook voor Johnson en Johnson – in een project in Geel (België).

Biotech in opmars

In de schaduw van de gevestigde pharma-industrie, heeft zich een innovatieve snelgroeiende sector ontwikkeld in de Benelux: Biotech. Mede dankzij het succes in de farmaceutische sector, is de Biotech sector een booming business in de Benelux. Vooral in België zien we een enorme stijging in Biotech-activiteiten. België telt 350 biotechnologische bedrijven en verzorgt 16% van de Europese omzet van de sector in Europa. Ook in Nederland krijgt de Biotech-sector een flinke boost. In 2015 werd 85 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse Biotech-startups. Dat is een stijging van 63 miljoen euro tegenover het jaar ervoor. Deze cijfers geven een mooi totaalbeeld weer van de mogelijkheden in de Benelux. Deze sectorale groei weerspiegelt zich ook in de constructie van nieuwe gebouwen. Als de Biotech-sector aan dit tempo blijft groeien in de Benelux, kan dit mogelijks opnieuw tot een enorme boost in de bouwsector leiden in deze markt. De sectorale groei kan op termijn leiden tot het optrekken van nieuwe gebouwen.

Door de goede relatie tussen klant en leverancier – met name het aanpassingsvermogen van de Ierse bedrijven naar de klanten toe – kan een samenwerking met Ierse bedrijven de Pharma en Biotech-expertise in de Benelux nog meer tot zijn recht laten komen. Dat is een van de vele voordelen die een samenwerking met Ierland met zich meebrengt. Dit noemen we Irish Advantage.

Related Articles

Agritech

Met de evolutie van KEENAN wordt de cirkel gesloten dankzij de door technologie verder ontwikkelde slimme landbouw

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter