Fintech Nieuws

Duurzaam zakendoen met de Ieren

Een Ierse fintech-delegatie bezoekt tijdens Money2020 hét grote Nederlandse voorbeeld van circulaire economie: Circl. Een verslag.

Minister D’Arcy: “Al eeuwen staat in de wereld van finance het begrip investeren centraal: vooral om veel geld te verdienen. Maar tegenwoordig is alleen zaken doen niet meer genoeg. Het gaat om de toekomst van onze planeet.”

Fietsframes uit de Amsterdamse grachten
Een groepje mondiale voorlopers op het gebied van duurzame financiering vermaakt zich prima in het hart van de Zuidas. De Ierse fintech-specialisten vergapen zich aan de openbare bankjes op het plein van het circulaire paviljoen Circl. Gemaakt van oude fietsframes die ooit werden opgedoken uit de Amsterdamse grachten.

‘Kasseien’ in hartje Zuidas
Ook de bestrating van het pleintje spreekt tot de verbeelding bij de Ieren op werkbezoek. ‘Kasseien’ die in een eerder leven dienst deden als parcours van de zware wielerkoers Parijs-Roubaix. Maar liefst twee keer gewonnen door ‘Koning van de klassiekers’ Sean Kelly. Een Ier. En niet zomaar een Ier. Eentje waar menig landgenoot nog altijd trots op is.

Succesvolle Ierse fintech
Eigenlijk zou die trots ook mogen gelden voor de bezoekers. We hebben het hier dan ook over  vertegenwoordigers van de succesvolle Ierse fintech-industrie. Organisaties als Daon, Fexco, PiP iT Global, Priviti of Xtremepush. Hoewel alle aanwezige CEO’s toonaangevend zijn op het gebied van duurzame financiering, kijken ze bewonderend toe bij hun bezoek aan de ABN AMRO dat wordt ingeleid met een rondleiding. Ook de Ierse ‘Financial Services Minister’ Michael D’Arcy is van de partij.

16.000 spijkerbroeken
De minister lacht als ‘gids’ Richard Kooloos, Head of Sustainability bij ABN AMRO, grapt over de twee werelden die naast elkaar staan: aan de ene kant de oude bankenwereld in de vorm van het ‘stenen’ hoofdkantoor. En aan de andere kant de toekomst: Circl. Letterlijk alles in het met veel hout en glas uitgevoerde paviljoen ademt de term hergebruik. Zo is het isolatiemateriaal in het plafond gemaakt van 16.000 oude spijkerbroeken ingezameld door het ABN AMRO-personeel, komen de kozijnen van de vergaderruimtes voort uit oude kantoren, ontbreekt overal verf en lijm en zijn zelfs de  brandblussers tweedehands. “Ongebruikt natuurlijk.”

Money2020
Op de 23ste etage, aan de overkant in het hoofdkantoor van ABN AMRO, praten Kooloos en zijn collega’s de bezoekers verder bij over het duurzame beleid van de bank, maar dan op het gebied van financiën. Met daarin ook een prominente rol voor de ‘Green Bond’, zeg maar de markt van groene obligaties. Koren op de molen van de Ierse bezoekers, specialisten in fintech. Dat bleek een dag eerder al tijdens het event Money2020 in de Amsterdamse Rai. Circa 25 van de beste Ierse fintechs gaven acte de présance. Onder meer in het drukbezochte Irish Fintech Café van Enterprise Ireland.

Blockchainhulp voor Syrische vluchtelingen
Het merendeel stal er de show met korte pitches. Zoals Joseph Thompson, CEO van Aid: Tech. Zijn bedrijf zet blockchaintechnologie in om overheden en bedrijven hardnekkige issues in hun werkveld te laten tackelen. “Ik mocht onder meer vertellen dat we het eerste bedrijf ter wereld zijn dat op een nieuwe manier internationale hulp heeft geboden aan Syrische vluchtelingen,” glundert Thomson. “Via blockchaintechnologie.”

‘Anti-money laundering’
Ook Simon Dix, CEO van de ‘award winning’ startup DX Compliance Solutions, scoorde punten tijdens zijn pitch. Zijn bedrijf biedt onder andere digitale oplossingen voor ‘anti-money laundering’. Maar dan wel op de ‘nieuwe, duurzame manier van zaken doen’, benadrukt Dix. “We gaan niet voor het grote geld, maar we willen vooral partnerships en samenwerkingen aangaan. Dat zie je gelukkig ook steeds meer in de banksector, zoals hier bij de ABN AMRO. Zij kunnen echt het verschil maken in de wereld.”

De toekomst van onze planeet
De nieuwe manier van zakendoen benadrukt ook D’Arcy in zijn speech. “Al eeuwen staat in de wereld van finance het begrip investeren centraal: vooral om veel geld te verdienen. Maar tegenwoordig is alleen zaken doen niet meer genoeg. Het gaat om de toekomst van onze planeet.”En dan met een blik op de gastheren: “Daar wil ik jullie echt voor bedanken. De manier waarop ABN AMRO het voortouw neemt is echt geweldig.”

‘Good job!’
Maar de complimenten van de minister gaan ook uit naar zijn landgenoten in de fintech. “Ik ben trots dat Ierland zo’n grote naam heeft opgebouwd met fintech. Jullie zorgen dat het merk Ierland op een geweldige manier voor het voetlicht komt. “Good job!” Daar ging wel iets aan vooraf, weet fintech-routinier Rob Leslie, founder en CEO van Sedicii Innovations Limited en gespecialiseerd in monitoring. “De Ierse regering steekt veel tijd in fintech, onder meer via Enterprise Ireland,” zegt hij tijdens de afsluitende borrel:  “Dat betaalt zich gewoon heel goed uit.”

Transparant met een biertje
En dan met een gulle lach: “Het ís toch ook gewoon prettig zakendoen met de Ieren? Goed, soms moet je dan iets meer de tijd voor ons nemen en samen een biertje drinken. Maar als de relatie eenmaal goed is, dan kan die lang toe. Heel lang. En ook dat is duurzaam.”

Related Articles

Fintech
Jul 2, 2020

Taxback International helpt bedrijven nieuwe inkomsten te genereren bij garantie conformiteit

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter