Skip to main content
Ierland Ireland Industrial Nieuws

Nederland grootste exportmarkt voor Ierland in de Eurozone

  • Ierse export naar Nederland steeg in 2020 met 8% naar €1,7 miljard ondanks coronapandemie
  • Meer dan 16.000 mensen in Nederland nu in dienst bij Ierse bedrijven

Amsterdam, 19 oktober 2021 – Ierse bedrijven vestigden in 2020 een export van €1,7 miljard naar Nederland, een stijging van 8% ondanks een moeilijk pandemiejaar. Daarmee is Nederland nu de grootste exportmarkt van Ierland in de Eurozone. Dat blijkt uit cijfers van Enterprise Ireland, het agentschap voor handel en innovatie van de Ierse overheid, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en groei van Ierse bedrijven in wereldmarkten. In navolging van COVID-19 en Brexit blijken de krachtige handelsbetrekkingen tussen Ierland en Nederland dus bijzonder crisisbestendig te zijn.

Groeiende Ierse voetprint in Nederlandse markt
Als handelspartner maakt Ierland een belangrijke impact op de Nederlandse economie. Zo  creëren Ierse bedrijven volgens de laatste cijfers meer dan 16.000 banen in Nederland.[1] In 2020 hebben ook veel nieuwe Ierse bedrijven zich gevestigd in de Nederlandse markt, met name binnen de bouw, ICT en biomedische wetenschappen. De Ierse activiteit in de Nederlandse market varieert van nieuwe vestigingen zoals Dabl, ontwikkelaar van online beheersystemen voor hart- en vaatziekten, die onlangs hun eerste deal in Nederland ondertekenden – tot Ierse bedrijven die al lang actief zijn op de Nederlandse markt, zoals AMCS, een cleantech software provider die inmiddels meer dan 200 Nederlandse bedrijven bedient.

Nick Marmion, Directeur bij Enterprise Ireland in de Benelux zei: “Nu economieën wereldwijd herstellen van COVID-19, zijn internationale handel en samenwerking van essentieel belang. Deze exportresultaten laten zien wat een belangrijke handelspartner Nederland is van Ierland en wat voor significante economische impact Ierse bedrijven maken op de Nederlandse markt. Ierse bedrijven hebben een immens vertrouwen in Nederland en investeren hier in toenemende mate. Enterprise Ireland kijkt ernaar uit om de handelsrelatie tussen onze twee landen de komende jaren verder te versterken en samen te werken aan grensoverschrijdende uitdagingen zoals het herstel van de pandemie, digitalisering en klimaatverandering’’.

Kieran McBrien, Senior Vice-President of International Business Development bij Novaerus zei: ‘’De inspanning die Enterprise Ireland levert om ons te helpen met het internationaliseren van onze activiteiten, onder andere door het delen van relevante contacten en marktinzichten, is gewoon fantastisch. Doordat Enterprise Ireland de Nederlandse markt als geen ander kent, zijn zij voor ons als Iers bedrijf een grote hulp bij het vestigen van onze luchtdesinfectietechnologie in Nederland.’’

[1] Central Statistics Office Ireland Outward Foreign Affiliates Statistics 2019 – CSO – Central Statistics Office

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter