Ierse bouw- en engineering-bedrijven behoren consistent tot de wereldtop bij bouwprojecten voor multinationals in de farmaceutische en datacenter-branche. Ierse bouw- en engineeringbedrijven hebben een prima staat van dienst als het gaat om op tijd en binnen budget grote, complexe projecten op te leveren die voldoen aan de strengste internationale eisen.

Dit geldt in het bijzonder voor hightech bouwprojecten zoals datacenters en farmaceutische fabrieken waarbij de lat voor snelle oplevering steeds hoger komt te liggen.

Bouw- en engineering-bedrijven uit Ierland zijn al zo’n 30 jaar intensief betrokken bij de bouw van nieuwe fabrieken en de uitbreiding van bestaande faciliteiten in de farmaceutische sector in eigen land. Inmiddels hebben zo’n 120 buitenlandse farmaceutische bedrijven zich met fabrieken in Ierland gevestigd, waaronder negen van de tien grootste ter wereld.

Sinds 2008 zijn investeringen in datacenters bovendien explosief toegenomen in Ierland. Dit is grotendeels te danken aan de gunstige omstandigheden en de connectiviteit van het land.

Enkele van de grootste bedrijven ter wereld zoals AppleFacebook en Microsoft hebben hier grote Europese data-opslaglocaties opgezet. Ierland wordt dan ook wel het datacentrum van Europa genoemd. Ierse bedrijven staan internationaal bekend om hun technische kennis en hun expertise in het financieel en bouwtechnisch beheren van dergelijke datacenterprojecten.

De schaal van hightech bouwprojecten waar Ierse bedrijven bij betrokken zijn, gaat van miljoeneninvesteringen tot vaak mega miljarden-projecten. Snelheid van uitvoering is in deze sectoren van hoog belang. Zo moeten farmaceutische fabrieken functioneel zijn op het moment dat medicijnen worden goedgekeurd en moeten datacenters binnen de kortste keren online kunnen zijn.

Ierse bedrijven hebben aangetoond op efficiënte wijze aan deze eisen te voldoen door in een kort tijdsbestek een team van bouw- en engineering professionals op de been te brengen waarmee ze actief aan de slag blijven tijdens het bouwtraject. Ze hebben bovendien nieuwe processen en werkwijzen geïntroduceerd die onmisbaar zijn geworden bij dergelijke complexe projecten. Denk bijvoorbeeld aan optimalisatie-processen voor technische ontwerpen, supply chain, installatietechnieken en managementmethodes.

De bouw van datacenters brengt unieke eisen met zich mee als het gaat om stroomverbruik, fysieke veiligheid en koelsystemen en kan daarom niet verricht worden zonder uitgebreide kennis op het gebied van ontwerp en engineering. Bij de bouw van een farmaceutische fabriek komen diverse specifieke regelgevingen kijken, bijvoorbeeld met betrekking tot water- en luchtvervuiling, het minimaliseren van foutmarges en het vermijden van kruisbesmetting.

Ierse bedrijven beschikken op dit vlak over unieke vaardigheden en weten complexe problemen het hoofd te bieden tijdens het bouwtraject.

Door hun uitgebreide expertise zijn ze met alle soorten problemen weleens in aanraking gekomen. Ze weten dan ook bij aanvang al wat de mogelijke valkuilen en obstakels zijn en passen het bouwproces daarop aan.