Pierre Chauvineau - Med in Ireland Medtech Geen onderdeel van een categorie

Innovatie centraal tijdens Med in Ireland 2017

Innovatie was het belangrijkste onderwerp op Med in Ireland 2017, de medtech beurs die afgelopen oktober in Dublin plaatsvond. Maar wat betekent innovatie nu eigenlijk?

Pierre Chauvineau, Vice President Hartritmestoornissen bij Boston Scientific, sprak tijdens Med in Ireland over de kansen en uitdagingen in de medische technologie. Boston Scientific heeft ongeveer 5.000 medewerkers, van wie de meesten in Ierland. Het zijn technische experts op een indrukwekkend aantal expertisegebieden, waaronder hartaandoeningen, hartritmestoornissen, stents, endoscopie en urologie.

Juist bij zo’n grote diversiteit is innovatie volgens Chauvineau onmisbaar voor succes en groei. Chavineau: ‘Dan heb ik het vooral over een sterke cultuur, gericht op het leveren van zinvolle innovatie via R&D en strategische partnerschappen. Innovatie dus als resultaat van de juiste cultuur, en niet als een doel op zichzelf.’ Die cultuur leidde tot een actief durfkapitaalfonds, met meer dan dertig investeringen in projecten in verschillende kansrijke fasen.

Voordeel voor de patiënt

Volgens Chauvineau is technologische innovatie niet zozeer een product, maar een waarde die moet worden geïntegreerd in de gezondheidseconomie. Als voorbeeld noemde hij Enduralife, een bedrijf dat de Britse National Health Service (NHS) in staat stelde om in vijf jaar tijd zes miljoen pond te bezuinigen door onnodige vervanging van defibrillatoren voor cardiale resynchronisatietherapie terug te dringen. Naast de grote besparing voor de Britse overheid verbeterde dit de levenskwaliteit van patiënten.

Med in Ireland - Boston Scientific

Ook Bronwyn Brophy, Vice President Early Technologies EMEA bij Medtronic, benadrukte het belang van innovatie die écht zinvol is en uiteindelijk voordeel oplevert voor de patiënt en de economie. Medtronic is gespecialiseerd in medische technologie en telt ruim 88.000 medewerkers, waarvan 3.800 in Ierland. De onderneming beschikt over 4.800 octrooien.

Ingrijpende hervormingen

Rita E. Numerof, directeur van Numerof & Associates, sprak over de ‘perfecte storm’ die momenteel wereldwijd door de gezondheidszorg raast en de behoefte aan innovatie groter maakt dan ooit. Ze wees erop dat het aandeel ouderen boven de 60 jaar in 2050 bijna verdubbeld zal zijn: van 12% nu naar 22% in 2050. In Europa, Noord-Amerika en een groot deel van Azië zal dat percentage zelfs 30% bedragen. Deze trend zorgt voor sterk stijgende uitgaven, wat tot meerdere uitdagingen leidt. Numerof drong aan op ingrijpende hervormingen, allereerst als het gaat om de toegang tot zorgverzekeringen, de financiering en de wijze van levering. Tot nu toe is er in de VS bijvoorbeeld geen enkele koppeling tussen innovatie en financieel resultaat. Grotere effectiviteit van de producten en de daaruit voortvloeiende grotere kansen op genezing en betere levenskwaliteit van de patiënt leiden dus niet tot betere zakelijke resultaten.

Rita E Numerof - Med in IrelandZichtbaarder resultaten

Om succesvol te kunnen zijn in de gezondheidszorg van de toekomst moeten bedrijven die zijn gespecialiseerd in medische technologie, overtuigend bewijs leveren voor de werking van hun product. Zo vergroten ze de kans op goedkeuring, vergoeding en acceptatie. Verder dient volgens haar de economische en klinische impact in de hele zorgketen in kaart te worden gebracht.

Numerof is een voorstander van op risico gebaseerde contracten. De gezondheidszorg is, voor zover zij weet, de enige branche is waar geen beroep kan worden gedaan op garantie als een product niet werkt. Ze geeft dan ook bedrijven en inkopers de boodschap mee dat ze dienen na te denken over een nieuw model waarbinnen de opbrengst is gebaseerd op resultaten voor de patiënt.

Dit is de eerste keer dat Enterprise Ireland tijdens Med in Ireland een innovatievitrine voor medische technologie organiseerde.

Uit een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door Enterprise Ireland, bleek dat innovatie een van de belangrijkste positieve kenmerken is die Ierse partners aantrekkelijk maakt voor internationale kopers van medische technologie.  

Kom meer te weten over de laatste innovaties uit Ierland door u hier aan te melden voor de nieuwsbrief.

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter