covid irish innovation Medtech News about Ireland Nieuws

Ierse technologie gaat de strijd aan met bestrijding COVID-19

Ierse digitale technologie staat dikwijls aan roer in het vinden van oplossingen tegen het coronavirus. In de bestrijding van deze wereldwijde pandemie ontwikkelt de Ierse medtech-sector volop innovaties. De eerste ontwikkelde kritische oplossingen zullen snel opvolging krijgen.

Technologie voor tracking
We weten van de Wereldgezondheidsorganisatie dat tracking en tracing een effectief wapen is in de strijd tegen COVID-19. Het Ierse bedrijf NearForm werkt samen met de Ierse Health Service Executive. Dit is de nationale gezondheidsdienst. Het softwarebedrijf uit Waterford, houdt zich bezig met de ontwikkeling van een mobiele tracing-app voor de ziekte. De mogelijk levensreddende app zal het makkelijker maken om mensen snel te waarschuwen als ze in contact zijn geweest met een persoon die daarna positief getest heeft op het virus. De Ierse HSE is slechts een van de grote klanten waarmee het bedrijf samenwerkt. Andere internationaal bekende organisaties zijn onder meer The New York Times, de Amerikaanse supermarktketen Walmart en het platform voor personenvervoer Uber. NearForm is onlangs gevraagd deel te nemen aan het door IBM georganiseerde ‘Call For Code’ in Genève. Dit is een wereldwijd initiatief voor ontwikkelaars dat op zoek is naar technologische oplossingen voor paraatheid, de bestrijding en het cruciale herstel bij natuurrampen.
De nieuwe app volgt realtime symptomen en traceert digitaal contacten. Het zal zo de verspreiding van het virus beperken en de groei van clusters tegengaan. Hierdoor vormt het een essentieel onderdeel van de Ierse maatregelen voor de bestrijding van COVID-19.

Op veilige afstand
Social distancing is een belangrijke beschermingsmaatregel tegen de infectie. Een nieuwe oplossing van de Ierse IoT-specialist (Internet of Things) Taoglas helpt organisaties in zowel de publieke als de particuliere sector bij het beheersen van mensenmassa’s en social distancing in de strijd tegen COVID-19. De oplossing heeft de naam ‘CROWD Insights’. Dit ondersteunt de dringende wereldwijde behoefte van landen om omgangsvormen te waarborgen die ervoor zorgen dat mensen ten minste twee meter afstand tot elkaar houden. Het cloudgebaseerde analyseplatform van Taoglas kan bij openbare evenementen het aantal mensen en hun onderlinge afstand meten, monitoren en voorspellen. Indien nodig verstuurt het platform berichten en waarschuwingen.
Het bedrijf werkt momenteel samen met een van Ierlands toonaangevende ziekenhuizen. Het zal de oplossing te zijner tijd beschikbaar stellen aan gemeenten, overheidsinstellingen, bedrijven en gezondheidsorganisaties. Deze snelle oplossing kan gemakkelijk geïmplementeerd worden. Het maakt gebruik van bestaande wifisystemen en verzamelt via smartphones geanonimiseerde gegevens. Het kan binnen één dag volledig – op afstand – in bedrijf zijn. Ronan Quinlan, co-CEO en oprichter van Taoglas, is helder in zijn analyse. “We zijn ervan overtuigd dat mensen zich de komende dagen en maanden weer veilig en zonder angst moeten verplaatsen. Dan kan de economie weer op gang komen. Met een kosteneffectieve tool voor het meten, monitoren en beheersen van de verplaatsing van mensen dragen wij ertoe bij dat personen en bedrijven sneller hun normale leven weer op kunnen pakken.”

Zelfisolatie zonder isolatie
Contacten onderhouden kan op dit moment een zaak van leven en dood zijn. Ding, een internationaal platform voor het opwaarderen van beltegoed, zorgt ervoor dat mensen overal ter wereld dit ondanks de uitdagingen van COVID-19 ook daadwerkelijk kunnen doen. Het internationaal opererende bedrijf is opgericht in 2006, en zijn gebruikers hebben wereldwijd al meer dan 300 miljoen opwaarderingen aangevraagd. In feite verzorgt Ding elke seconde een opwaardering. Dat doet het via 600 mobiele providers in 140 landen. Mobiele telefoons met een prepaidkaart vormen drie kwart van de vijf miljard mobiele telefoons ter wereld. Naar schatting is echter minstens een kwart van deze telefoons offline en moet opgewaardeerd worden. En juist op dit moment is een opgewaardeerde mobiele telefoon belangrijker dan ooit. In maart heeft Ding, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Dublin, een initiatief gelanceerd waarbij mensen een week lang gratis op konden waarderen, zodat ze tijdens een bijzonder kritische fase in de voortgang van de ziekte hun contacten konden onderhouden. Nu richt Ding zich op zijn liefdadigheidsproject ‘Access For Good’. Bij dit project werkt het bedrijf samen met Artsen zonder Grenzen en doet het elke keer dat iemand het platform gebruikt, een donatie ter ondersteuning van artsen die COVID-19 bestrijden.

Hygiëne met schuim
Handhygiëne is belangrijk voor de volksgezondheid. Het Ierse zorgtechnologiebedrijf SureWash heeft er zijn werk van gemaakt om mensen overal ter wereld brandschone handen te bezorgen. Het is bekend dat handen wassen een van de effectiefste wapens is die we binnen handbereik hebben. Het houdt onszelf en anderen gezond. Uit onderzoek blijkt dat een goede handhygiëne in meer dan 90% van de gevallen de verspreiding van schadelijke bacteriën kan voorkomen. Het werkt echter alleen als het correct gebeurt. SureWash is een augmentedreality-app voor het wassen van handen. De app is bedoeld om gezondheidswerkers, patiënten en bezoekers over de hele wereld te trainen in een correcte handhygiëne. Hij is ontwikkeld door zorgprofessionals in samenwerking met technologen. Dit garandeert dat de app voldoet aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De app is zelfs nog effectiever, want hij presenteert zijn levensreddende informatie op een speelse manier door via gamificatie het gewenste gedrag te bevorderen. Hij biedt de gebruikers tevens realtime feedback, zodat ze de techniek voor het wassen van hun handen kunnen verbeteren. Daarnaast geeft het onderliggende softwaresysteem de nodige gegevens aan personeel dat zich bezighoudt met de beheersing van infecties, om de verbetering in handhygiëne te volgen en positieve resultaten te boeken. Naar aanleiding van de pandemie heeft SureWash zijn app als ‘schone’ geste aan het algemene publiek beschikbaar gesteld, zodat iedereen zelf iets kan doen om de overdracht van COVID-19 te stoppen.

Macht achter het nieuws
Tot slot is er nog NewsWhip, het Ierse platform voor nieuwsanalyse, dat in een mum van tijd hét adres geworden is waar mediaorganisaties overal ter wereld naartoe gaan voor vragen over COVID-19. Een pandemie is van nature wereldwijd, wat voor de berichtgeving hierover specifieke uitdagingen oplevert. COVID-19 is echter ook nog eens een nieuwsitem met continu razendsnelle ontwikkelingen, iets wat deze mediageneratie nog niet eerder heeft meegemaakt. Up-to-date blijven is dus allesbehalve makkelijk. En hier komt NewsWhip om de hoek kijken. Ook het bedrijfsleven maakt steeds vaker gebruik van het platform om beter inzicht te krijgen in de gevolgen van het virus voor hun merken. Via het platform willen te ze weten komen hoe er gereageerd wordt – positief of negatief – op hun communicatie over COVID-19. Om deze redenen is het gebruik van zijn realtime product met meer dan 25% toegenomen. Omdat overheden overal ter wereld alle moeite hebben om juiste en onjuiste online informatie te onderscheiden, is het een goede zaak voor de gezondheid van ons allen dat NewsWhip ook gebruikt wordt door anti-misinformatie groepen om fake nieuws op te sporen en mythes over COVID-19 te ontkrachten. Er mag namelijk niemand sterven uit onwetendheid.

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter