Walsh Construction Construction Nieuws

Ierse export naar Nederland steeg met ruim 1,4 miljard euro in 2019

Enterprise Ireland heeft bekendgemaakt dat Ierse klanten 35% meer hebben geëxporteerd naar Nederland in 2019. De export realiseerde daarmee een waarde van €1,48 miljard.

Deze sterke prestatie weerspiegelt de strategische keuze van Enterprise Ireland om Ierse bedrijven te ondersteunen bij het spreiden van hun exportmarkten en het vergroten van hun internationale handelsrelaties. Dit gebeurt vooral in de eurozone. Overall groeide de export van onze klanten naar de eurozone tot € 5,6 miljard. Dit is een recordstijging van 15%. Wereldwijd realiseerden onze klanten in 2019 een record met hun exportcijfers. Dit betrof een stijging van 8% tot € 25,6 miljard: de hoogste exportgroei dat we ooit hebben geregistreerd.

De groei van de Ierse export naar Nederland in 2019 is te danken aan een toename van 70% van export in non-food export, met daarnaast een sterke groei van de export in de bouw, elektronica, digitale technologieën en services in de zakelijke en consumentendienstverlening.

Opvallende feiten en cijfers:

  • Bouw: + 71% naar €405 miljoen
  • Electronica: + 83% naar €80 miljoen
  • Digitale technologieën: + 18% naar €34 miljoen
  • Zakelijke en consumenten services: + 88% naar €11 miljoen

Brexit en Covid-19: Impact en reactie
De recordcijfers van export van onze klanten in 2019 toont de innovatie, ambitie en visie van onze sectoren. Dit stimuleert en biedt veerkracht om te reageren op de uitdagingen die zowel Covid-19 als de Brexit met zich meebrengen.

Sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie hebben Ierse bedrijven flexibel gereageerd op de behoeften van de opkomende markten. In een wereldwijde enquête behaalde Ierland de 6e positie in de wereld met innovatieve reacties op Covid-19-ontwikkelingen.

Anne Lanigan, regionaal Director van Enterprise Ireland in de Eurozone verklaart: “Onze exportgroei van Ierse producten en diensten naar Nederland is een resultaat van de steeds sterkere zakelijke relaties tussen Nederland en Ierland. Nederlandse bedrijven hebben zeer hoge normen en kijken steeds naar Ierland voor innovatieve oplossingen en partners. Dat geldt vooral voor de bouw, elektronica, engineering, het outsourcen van business processen, digitale technologie en in de hospitality.” Anne Lanigan’s basis is Amsterdam.

Lanigan vervolgt: “Ierland is een integraal onderdeel van de Europese Unie. Als toegewijd EU- bieden Ierse bedrijven innovatieve oplossingen, die volledig voldoen aan de EU-regelgeving. Daardoor profiteren Ierse bedrijven volledig van de vrijhandel: zonder douanetarieven of handelsbelemmeringen. Dat is zonder valutarisico voor de landen van de eurozone. Brexit en Covid-19 zijn niet alleen uitdagingen voor Ierland. Dat geldt voor al onze Europese buren. We willen daarom steeds intensiever samenwerken met de Nederlandse industrie. Samen navigeren we naar nieuwe uitdagingen.”

Goede praktijkvoorbeelden van Covid-19 innovaties van Ierse bedrijven
In de bestrijding van Covid-19 ontwikkelde het Ierse bedrijf Kastus antimicrobiële coating en antivirale oppervlaktebescherming. Het bedrijf tekende onlangs overeenkomsten met Lenovo en een Zuid-Korea gevestigd touchscreen productiebedrijf, dat Kastus’s Covid-19 antimicrobiële coating integreerde in hun touchscreens.

Het softwarebedrijf NearForm heeft samen met HSE de Ierse nationale Covid Tracker-app ontwikkeld. De mobiele tracing app waarschuwt snel als je in contact bent geweest met een persoon die positief getest met corona. Deze nieuwe real-time symptoom-tracking en digitale app voor tracering van contacten helpt de verspreiding van het virus te beperken. Nearform maakte onlangs bekend deel uit te maken van het team achter de Covid Alert New York-app: de app die personen, besmet met corona kan traceren. Ook werkt het bedrijf samen met de Noord-Ierse volksgezondheidsinstanties.

 

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter