Fintech Inzichten Nieuws

Ierland koploper in RegTech-sector

Regeldruk nadert hoogtepunt: de redding komt uit Ierland

Als financieel dienstverlener was u wel wat gewend qua regeldruk, maar sinds een jaar of tien wordt er een overvloed aan wet- en regelgeving uitgestort over de sector. Compliance-budgetten zijn de laatste jaren dan ook enorm gestegen: 55% van de organisaties gaf in 2017 aan dat hun compliance-budgetten in een jaar waren gestegen met 25% of meer (Thomson Reuters, 2017). De regeldruk blijft toenemen, mede door alle technologische mogelijkheden. Zo is de GDPR van kracht geworden, met in zijn kielzog nieuwe regelgeving als de PSD2 en MiFIDII. Kortom, we zijn er nog niet.

Gelukkig is er een nieuwe sector binnen de FinTech die uitkomst biedt: RegTech oftewel Regulatory Technology. De RegTech-sector ontwikkelt diensten en tools waarmee bedrijven op een geautomatiseerde en kostenefficiënte manier aan regelgeving kunnen voldoen. Ierland is een van de koplopers in RegTech. Als wereldspeler in FinTech-oplossingen heeft het land een voorsprong ontwikkeld op dit gebied. Bedrijven als Exaxe en Corlytics zijn daar goede voorbeelden van.

Softwarebedrijf Exaxe uit Dublin ontwikkelde een pakket waarmee verzekeraars eenvoudig producten kunnen verkopen op een manier die aan actuele wetgeving voldoet. De software maakt gebruik van de ingebouwde camera’s van laptops en tablets om paspoorten en andere identificatiedocumenten vast te leggen die nodig zijn om te voldoen aan witwascontroles. Eindklanten kunnen met een e-mailhandtekening het aankoopproces voltooien. Pensioenverzekeraar Acorn Life werkt met het pakket, waardoor haar volledige verkoopproces nu plaatsvindt in één sessie. Bovendien verloopt het nu consistent en conform regelgeving. Nadat het systeem in werking trad, vertaalde zich dit in de beste verkoopcijfers sinds 7 jaar in de eerste maand en de beste cijfers in 10 jaar voor de tweede maand.

Corlytics, een Iers bedrijf gespecialiseerd in risicoanalyses van wetgeving, is ingeschakeld door de Britse Financial Conduct Authority (FCA). Deze instantie is de gedragsregulator voor 58.000 financiële dienstverleners en toezichthouder voor meer dan 18.000 van deze bedrijven. Corlytics helpt de Financial Conduct Authority om haar regelgevingshandboek ‘intelligent’ te maken. Zodra de testfase is afgerond, kunnen financiële dienstverleners wetswijzigingen simpelweg met een applicatie doorvoeren. Daarmee wordt het gemakkelijker om updates van voorschriften in het FCA-handboek bij te houden en wordt de compliance-taak veel efficiënter en minder risicovol.

RegTech biedt veel mogelijkheden om de prestaties van financieel dienstverleners te verbeteren en kopzorgen over compliance weg te nemen. Enterprise Ireland heeft onlangs een actuele whitepaper uitgebracht, deze vindt u hier.

Wilt u weten wat RegTech voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op:

Patrick Torrekens

Head of Enterprise Ireland BeNeLux

E-mail Patrick.torrekens@enterprise-ireland.com

Mobiel +32  474 84 27 87

Related Articles

Fintech
Jul 2, 2020

Taxback International helpt bedrijven nieuwe inkomsten te genereren bij garantie conformiteit

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter