Innovation at the heart of Ireland's success Ierland Inzichten

Waarom Ierland steeds meer faam geniet als innovatiecentrum bij uitstek

Dankzij de snelgroeiende economie waarin de grootste tech-talenten werkzaam zijn en een systeem dat de beste ideeën uit eigen land ondersteunt, ziet de toekomst er zonnig uit voor oplossingen die in dit innovatiecentrum ontstaan.

Vrijwel niemand in de Ierse hoofdstad heeft het nog over de ‘heiligen en geleerden’ van weleer. In de hypermoderne technologiewijk Silicon Docks in Dublin praten meertalige, jonge professionals tegenwoordig vooral over hun projecten en start-ups, over ontmoetingsplekken en uitgaansgelegenheden, en over kansrijke nieuwe ideeën. De stad gonst van de ambitie, bruist van de activiteit.

Maar hoezeer Ierland ook is veranderd, het is de moeite waard toch even stil te staan bij de oorsprong van die uitdrukking ‘land van heiligen en geleerden’. Ierland kan bogen op een eeuwenoude, wereldwijd gerespecteerde traditie op het gebied van hoogwaardig (academisch) onderwijs. Dat is nog altijd zo. Ierland heeft tegenwoordig niet alleen de jongste bevolking van heel Europa, maar ook de best opgeleide.

Ierland als innovatiecentrum in wereldwijde ranglijsten

 • Ierland heeft de snelst groeiende economie in de Eurozone (al vier jaar op rij).
 • Ierland heeft het grootste aandeel snelgroeiende ondernemingen in de EU (Eurostat).
 • Het Trinity College Dublin brengt meer met risicodragend kapitaal gefinancierde ondernemingen voort dan alle andere Europese universiteiten (PitchBook).
 • Ierland staat op de tweede plaats in de ranglijst van meest concurrerende economieën in de EU (IMD World Competitiveness, 2017).
 • Ierland staat op de zesde plaats in de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld (IMD).
 • Ierland heeft de op twee na hoogste business efficiency ter wereld (IMD).
 • Ierland heeft het beste investeringsklimaat in West-Europa (IDA).
 • Ierland is het beste land ter wereld qua flexibiliteit en aanpassingsvermogen van mensen (IDA).
 • Ierland heeft de jongste bevolking in Europa: een derde is jonger dan 25; bijna de helft is jonger dan 34.
 • Ierland behoort tot de beste tien landen wat betreft:
  • aansluiting van universitaire opleidingen bij de behoeften van een concurrerende economie (IDA);
  • kennisoverdracht tussen universiteiten en bedrijven (IDA).
 • Ierland staat op plaats 10 van de 127 landen in de Global Innovation Index.
 • Ierland staat op de eerste plaats op het gebied van kennisuitwisseling en op de tweede plaats als het aankomt op de impact van die kennis (Global Innovation Index).

De directe beschikbaarheid van getalenteerde, flexibele, goed opgeleide jonge mensen is een van de redenen waarom Facebook, Google, Twitter en vele andere bedrijven zich er hebben gevestigd. Doordat er in Ierland veel nadruk wordt gelegd op flexibiliteit en vaardigheidsverwerving, is er ook een zeer aantrekkelijke cultuur van innovatie en inventiviteit ontstaan.

Innovatiecultuur

Toch zijn er geen van deze factoren nieuw. Ierland is immers de bakermat van een (voor zo’n klein land) verbluffend aantal belangrijke uitvindingen. De onderzeeboot werd bijvoorbeeld uitgevonden door de Ierse ingenieur John Philip Holland, een tijdgenoot (en kennis) van Thomas Edison. Zijn onderzeeër was de eerste die officieel in gebruik werd genomen door de Amerikaanse marine; Holland ontwierp ook de eerste onderzeeër van de Britse marine, de Holland 1.

De kleurenfotografie werd uitgevonden door de Ierse geoloog John Joly, die aan het Trinity College Dublin studeerde. De injectienaald voor medisch gebruik werd uitgevonden door dr. Francis Rynd uit Dublin. De geleide torpedo is een uitvinding van Louis Brennan (die ook aan de ontwikkeling van de helikopter meewerkte) uit Mayo County. Seismologie, niet alleen de wetenschap maar ook het woord, is een uitvinding van de Ierse geofysicus Robert Mallet.

Nog een voorbeeld? Als u tot de 20% van de volwassen wereldburgers met een tatoeage behoort (alleen al in de VS hebben naar schatting 45 miljoen mensen er een), dan is de kans groot dat de inkt in uw huid is geïnjecteerd met een elektrische machine, een uitvinding van Samuel O’Reilly. Zoals de naam al doet vermoeden, was O’Reilly van Ierse afkomst.

Uit deze historische voorbeelden blijkt dat de Ierse innovatiecultuur geen nieuw verschijnsel is, maar de wegbereider voor het heden, waarin Ierland wordt gezien als een broedplaats voor ondernemerschap dankzij de opverende economie (vier jaar op rij de snelst groeiende in de EU) en een jonge, goed inzetbare beroepsbevolking.

Tech- en farmabedrijven uit alle werelddelen

Deze factoren hebben er op hun beurt voor gezorgd dat de meest succesvolle bedrijven uit de wereld van de technologie hier aanwezig zijn: Google, Amazon, IBM, LinkedIn, PayPal, Twitter, Dropbox, Etsy, Groupon, Airbnb, Uber, Siemens, HP, Dell, Microsoft, Intel, Symantec enzovoort, kortom, de meest begeerde merken ter wereld.

Hoewel de techbedrijven het nieuws domineren, zijn op de achtergrond ook de Ierse farmaceutische en medtech-sector sterk in opkomst. Ierland is tegenwoordig het populairste land voor geneesmiddelenfabrikanten wereldwijd, wat blijkt uit het feit dat zeven van de tien grootste biofarmaceutische ondernemingen, waaronder Boston Scientific, Pfizer en Johnson & Johnson, zich hier hebben gevestigd.

In geen enkel ander Europees land zijn er per hoofd van de bevolking zo veel banen in de medtech of worden er zo veel medtech-producten geëxporteerd. Ook de volgende cijfers over de sector zijn veelzeggend:

Waarom Ierland steeds meer faam geniet als innovatiecentrum bij uitstek

De aanwezigheid van multinationals is een stimulans voor de lokale economie. Ierse bedrijven werken steeds vaker als medeontwikkelaar (en onderaannemer) voor de grootste medtech-ondernemingen ter wereld. Hierdoor is er in Ierland meer kennis voorhanden en is Ierse technologie nog aantrekkelijker voor buitenlandse partners.

Gunstig ondernemingsklimaat

Multinationals zullen altijd worden aangetrokken door jonge, goed opgeleide werknemers en een gunstig ondernemingsklimaat. Door hun aanwezigheid komen er meer middelen en kansen voor ideeën, ondernemers en start-ups, terwijl de toenemende samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen voor een gestadige aanvoer van nieuw talent zorgt.

Het Ierse ecosysteem voor innovatie wordt verder versterkt door de bijdrage van nationale exportorganisatie Enterprise Ireland aan de ontwikkeling van gevestigde ondernemingen en start-ups uit eigen land. Als een van ‘s werelds actiefste investeerders in startkapitaal helpt Enterprise Ireland jaarlijks ongeveer 200 bedrijven op weg.

Was het verleden al veelbelovend, het heden is een spectaculaire bevestiging van Ierlands groeiende internationale faam als innovatiecentrum. Dankzij de snelgroeiende economie, een jonge, zeer goed opgeleide beroepsbevolking en een ecosysteem dat talent en verbeeldingskracht maximaal ondersteunt, ziet de toekomst er zeer zonnig uit.

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
  NU ABONNERENNU ABONNEREN

  Thank you

  for registering to our newsletter