Medtech Nieuws

Ierland: de nieuwe wereldwijde hotspot voor Life Science Start-Ups

Door Ryan Murphy, Enterprise Ireland SVP van life sciences voor Noord-Amerika.

De dag van vandaag is er in de wereld geen betere plek voor startups in de life science dan Ierland. Mede dankzij het gespecialiseerd personeel, managers, leveranciers, adviseurs en investeerders is het ecosysteem van medische apparaten in Ierland van wereldklasse. Daar zijn enkele belangrijke redenen voor. We zetten ze kort op een rij:

Medtech-infrastructuur – Medische technologie is een van de belangrijkste bedrijfssectoren in Ierland, met 27.000 mensen in 400 bedrijven. Zo’n 50% daarvan bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen. Andere deelsectoren in de levenswetenschappen stellen nog eens 23.000 mensen tewerk in Ierland. Daarbovenop komen ook nog de 100.000 mensen die tewerkgesteld zijn bij Ierse bedrijven met activiteiten in de Verenigde Staten. Ierland staat sterk in vele deelsectoren in medtech, waaronder de cardiovasculaire, respiratoire, orthopedische, chirurgische, diagnostische, branche.

Productie-expertise – Ierland huisvest al jaren – met succes – multinationale medtech-bedrijven. 13 van de 15 grootste medtech-bedrijven in de wereld zijn actief in Ierland. Deze bedrijven hebben de ontwikkeling van medtech- en technische vaardigheden in de lokale Ierse beroepsbevolking gestimuleerd. 

Persoonlijke aandacht op globale schaal – Ierse bedrijven bieden een persoonlijke, op maat gemaakte benadering aan partners. Daar zijn ze heel trots op. Hierbij aanvaarden ze vaak projecten die niet andere bedrijven niet zouden aannemen. Deze bedrijven hebben echter ook geïnvesteerd in kapitaal en middelen om te voldoen aan de behoeften van grootschalige projecten. 

Overheidssteun – De Ierse regering gelooft sterk in het investeren in en het ontwikkelen van bedrijven met Ierse roots. Enterprise Ireland is een overheidsinstantie die Ierse bedrijven ondersteunt aan de hand van 33 kantoren over de hele wereld. Ierse bedrijven worden via hen aangemoedigd om financiering aan te vragen via binnenlandse programma’s. Hun expertise wordt weerspiegeld in het behalen van prijzen van buitenlandse bronnen, waaronder het Horizon 2020-programma van de EU. De klantenportefeuille van Enterprise Ireland omvat bedrijven van verschillende schaalgroottes, van startups tot gevestigde bedrijven. Ze hebben met elk bedrijf individueel samengewerkt om marktonderzoek te voeren, bedrijfsplannen te ontwikkelen, financiering veilig te stellen (inclusief financiering van Enterprise Ireland, het op twee na grootste startkapitaalfonds ter wereld) en om de marktstrategie voortdurend te ontwikkelen. Klanten van Enterprise Ireland komen naar internationale markten en zijn bereid om – met de nodige steun – unieke kansen te omarmen.

Een ander overheidsinitiatief, Science Foundation Ireland (SFI), ondersteunt ook 12 onderzoekscentra in heel Ierland, waaronder het Center for Research in Medical Devices (CÚRAM) en het Irish Centre for Fetal and Neonatal Translational Research (INFANT). SFI verzekert dat Ierland een voortrekkersrol speelt bij het uitvoeren van onderzoek op de nieuwste gebieden van de medische wetenschap.

Engelstalige poort naar Europa – Ierland is, na Duitsland, de grootste exporteur van medische apparaten in Europa en zal na de Brexit het enige Engelstalige land in de EU zijn. Hierdoor zal het een waardevolle partner zijn voor export naar een Europese markt, die bestaat uit ongeveer 500 miljoen mensen. Ook daar spelen de Ieren op in: enkele gespecialiseerde bedrijven zorgen ervoor dat internationale bedrijven hun producten eenvoudig kunnen produceren en exporteren naar Europa.

Getalenteerde beroepsbevolking – Ierland heeft een van de jongste en meest opgeleide werkkrachten in Europa. Daarvan heeft meer dan 50% van de mensen een diploma op universitair niveau behaald. Tot dergelijk talent toegang krijgen is een van de vele redenen waarom grote multinationale ondernemingen activiteiten hebben opgezet in Ierland.

Digitale gezondheidszorg– Er zijn enorm veel voorbeelden van de diepgaande expertise van Ierland op vlak van digitale gezondheidszorg. Of het nu gaat om een mobiele applicatie die patiënten met de ziekte van Parkinson helpt lopen, mentale gezondheidsprogramma’s die studenten helpen om eenvoudig en in alle discretie met een studentenbegeleider af te spreken, of instructievideo’s voor patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen worden, zodat ze zich kunnen voorbereiden op hun thuiskomst zonder een drukbezette verpleegster te storen. Ierse bedrijven gebruiken digitale gezondheidsoplossingen om de gezondheidszorg te verbeteren.

Farmaceutica – Ierland is de thuisbasis van 9 van de top 10 internationale farmaceutische bedrijven. De aanwezigheid van deze organisaties heeft geleid tot een sterke industrie in farma-IT. Zo vind je in Ierland bedrijven die gespecialiseerd zijn in productie-efficiëntie, verpakking, etikettering en het beheer van klinische proeven. Daarboven is de farmaceutica ook een zeer belangrijke bedrijfssector voor Ierland en één waar Ierse klanten zeer competitief in zijn.

Enterprise Ireland is ook actief in de Benelux. Om meer bij te leren over Ierse Life Science startups, Enterprise Ireland, of hoe Ierse bedrijven met u kunnen samenwerken, kan je contact opnemen met Patrick Torrekens, hoofd van Enterprise Ireland Benelux, via patrick.torrekens@enterprise-ireland.com

Related Articles

Digital Health

‘De industrie die even de veiligheid vergat’ — Hoe de innovaties van Ierse startup Nova Leah zullen helpen om de toekomst van de wereldwijde gezondheidssector te verbeteren.

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter