Medtech Medtech insight

Hoe technologie digitale gezondheid zal blijven vormgeven

Donal Cummings, VP of digital health and life sciences op het Enterprise Ireland kantoor in Chicago, beschrijft hoe digitale gezondheid zal veranderen in de komende jaren.

Technologie wint internationaal steeds meer aan belang bij het leveren en ervaren van gezondheidszorg. Experts schatten dat de wereldwijde digitale gezondheidsmarkt de kaap van 300 miljard euro zal overschrijden tegen 2024. De groei zal voornamelijk worden aangedreven door de Amerikaanse markt die goed zal zijn voor een aandeel tot 122 miljard euro van de totale waarde.

Digitale gezondheid is een overkoepelende term voor alles wat, zoals de Food and Drug Administration van de VS het definieert, het “samenkomen van mensen, informatie, technologie en connectiviteit mogelijk maakt om de gezondheidszorg en de gezondheidsresultaten te verbeteren”. De term digitale gezondheid dekt alles van consumer wearables zoals Fitbit tot elektronische hartopnamen, telegeneeskunde en genomica.

Enkele overkoepelende technologische trends zijn cybersecurity en augmented reality (AR). Cybersecurity is een steeds belangrijker wordend punt in de medische industrie. Er rijzen steeds meer zorgen omtrent de privacy van gezondheidsgegevens, dat (gecombineerd met de verhoogde digitalisering van data op verschillende platformen) heeft voor een situatie gezorgd waarin gezondheidsorganisaties zeer gevoelig zijn voor cyberaanvallen.

Er is een piek te zien in het aantal ransomware aanvallen, situaties waarbij een hacker geld afperst in ruil voor het teruggeven van de gestolen gezondheidsgegevens. Deze cyberdreiging bedreigt natuurlijk niet enkel gezondheidsinstellingen. De opkomst van het Internet of Things creëert de angst dat medische apparaten gehackt kunnen worden. De nood om tegen deze bedreigingen te vechten, samen met de nood aan het nakomen van nieuwe wetgevingen, zorgt ervoor dat de rol van cybersecurity enkel maar aan belang zal winnen binnen de gezondheidszorg.

Twee innovatieve Ierse bedrijven tonen hoe innovatieve technologie zal helpen om deze angst weg te nemen in de komende jaren.

Ierse startup Nova Leah was een van de eersten om het probleem aan te pakken. Het bedrijf ontwierp het eerste deskundige cybersecurity risk-assessmentsysteem voor medische apparaten. Opgericht en geleid door internationaal deskundige op vlak van medische cybersecurity, Anita Finnegan, bij het Dundalk Institute of Technology, zorgt Nova Leah voor een automatische oplossing die cybersecurity-vereisten implementeert en onderhoudt op alle medische apparaten in het productportfolio. Er zijn vele mogelijkheden voor zulke bedrijven die ervoor kunnen zorgen dat deze zeer reële en toenemende risico’s geminimaliseerd kunnen worden.

AR was ooit nog sciencefiction. In tegenstelling tot zijn hoog aangeschreven neef, Virtual Reality (VR), die een digitale weergave van een realistische setting biedt, maakt AR het mogelijk om digitale componenten te combineren met de echte omgeving, een populaire toepassing hiervan is het spel Pokémon Go. Het in Dublin gevestigde bedrijf 3D4Medical zag al lang het potentieel van AR om het medische landschap te hervormen en is bezig met het uitrollen van een aantal innovatieve projecten. Ze werken nauw samen met een internationale technologiereus die hen AR zal zien toepassen op hun uitgebreid anatomisch model. Het project biedt verrassende mogelijkheden voor de transformatie van de manier waarop zorgverleners in contact komen met patiënten.

3D4Medical is bezig met het ontwikkelen van een technologie die het mogelijk maakt om de MRI-scan van een patiënt te laten samenvloeien met hun modellen, wat dokters in staat stelt om het ‘augmented’ model aan te passen aan de unieke eigenschappen van de patiënt. Er zijn ontwikkelingen aan de gang om een visuele weergave te geven van het effect van ziekte op het lichaam.

Het is geen industrie zonder risico’s. Een wispelturig politiek klimaat zorgt natuurlijk voor uitdagingen in een zwaar gereguleerde sector. Bedrijven moeten soepel zijn om met deze onverwachte, door de politiek gecreëerde wegversperringen om te gaan, gaande van nieuwe regelgevingen tot gewijzigde handelsverdragen.

Elke niche wordt schijnbaar verzorgd door softwareontwikkelaars en ondernemers op locaties als Boston of Silicon Valley. Onvermijdelijk lijken grote bedrijven weer de markt te gaan domineren. Door overnames en het gebruik van betere middelen zijn gevestigde technologie-, farmacie- en verzekeringsbedrijven langzaamaan een groter aandeel in de markt aan het winnen. Reeds 10% van de Fortune 500-bedrijven zijn nieuwkomers op gebied van gezondheidszorg en digitale gezondheid.

De digitalisering van de gezondheidszorg is een belangrijke kans. Het is algemeen geweten dat de kosten van gezondheidszorg hoog zijn in het huidige Amerikaanse model, de dekking onvolledig is en de resultaten niet optimaal zijn. Digitale gezondheidszorg biedt de mogelijkheid om dit te veranderen.

Related Articles

Digital Health

‘De industrie die even de veiligheid vergat’ — Hoe de innovaties van Ierse startup Nova Leah zullen helpen om de toekomst van de wereldwijde gezondheidssector te verbeteren.

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter