Skip to main content
Tech Nieuws

Hoe een klein land wereldwijd impact heeft

“Welke toekomst hebben we voor ogen, voor onszelf en de planeet? Hoe kunnen we de levenskwaliteit van alle mensen op aarde verbeteren? Op dergelijke toekomstvragen proberen innovatieve Ierse bedrijven momenteel antwoord te geven,” zegt Julie Sinnamon, chief executive van Enterprise Ireland, de Ierse organisatie voor handel en innovatie.

“Dit zijn grote vragen, uitdagingen waarover we ons hoofd breken, maar die ons er ook toe dwingen grote antwoorden te zoeken. Want die antwoorden staan aan de wieg van een betere toekomst voor iedereen.”

Omdat de wereld steeds sneller verandert, wordt de noodzaak om vragen te stellen dringender.  “Mensen zoeken in toenemende mate manieren om in te spelen op veranderingen, terwijl ze er tegelijkertijd voor zorgen dat dit de juiste verandering is. Dat wil zeggen dat ze een gunstige impact op mens en milieu hebben, de diversiteit bevorderen of de levensomstandigheden van hulpbehoevenden verbeteren,” aldus Sinnamon.

Deze existentiële vragen vereisen een echte visie van vernieuwers, mensen die in de toekomst kunnen kijken en het grotere geheel zien, maar ook dingen voor elkaar krijgen in het hier en nu.

“Ierse ondernemingen vervullen een centrale rol in de technologische vernieuwing en worden daarbij gedreven door zakelijke overwegingen, maar ook door het verlangen naar een eerlijkere, rechtvaardigere toekomst,” verklaart Sinnamon.

“Dit is niet alleen een mooi ideaal. Het is iets wat Ierse ondernemingen nu al waarmaken. Het is de reden waarom Ierland de op één na grootste medtech-exporteur van Europa is, en de leider in fintech als we betalingstechnologie, regtech en financiering bij elkaar optellen. Ierland is ook een mondiaal centrum voor  agritech innovatie en heeft een ijzersterke reputatie als leverancier van grote, complexe high-tech bouwprojecten wereldwijd,” zegt Sinnamon.

“Ierse bedrijven ontwikkelen wereldwijd in elke denkbare sector oplossingen voor de grootste uitdagingen die er zijn en brengen zakenpartners in alle werelddelen wat bekendstaat als het Ierse voordeel.”

Ierse ondernemingen verbreken tegenwoordig internationale verkooprecords. “Dat doen ze door te innoveren,” verklaart Carol Gibbons, manager van de afdeling Digital Technology & Director ICT Commercialisation bij Enterprise Ireland.

“Innovatie versterkt het concurrentievermogen van een bedrijf ingrijpend, en Ierland stond in 2017 vanwege zijn innovatiekracht bovenaan het Europees innovatiescorebord. Door te innoveren, kunnen we ons onderscheiden en wereldwijd concurreren.”

Dat zegt niet alleen Enterprise Ireland. “We zijn internationaal aanwezig en hebben overal ter wereld vestigingen en mensen. Ook besteden we veel tijd aan gesprekken met de klanten van de bedrijven die wij ondersteunen. De feedback die we steeds weer krijgen, is dat Ierse bedrijven allemaal ‘net dat beetje meer doen’,” zegt Gibbons.

“We horen regelmatig dat Ierse bedrijven als vertrouwde partners werken. Ze inventariseren de behoeften van hun klanten, evalueren de markt waarin die actief zijn en kijken welke producten ze nodig hebben, en ontwikkelen dan vernieuwende goederen en diensten die daarbij aansluiten. Zo kunnen Ierse bedrijven internationaal concurreren en zijn ze vaak leiders in hun marktsegment. Technologie speelt daarbij een doorslaggevende rol.”

Maar hoe kunnen we nu de levenskwaliteit van alle mensen op aarde verbeteren?

Vernieuwers zoals Aerogen, ‘s werelds grootste producent van medische apparatuur gespecialiseerd in systemen om geneesmiddelen in aerosolvorm toe te dienen, en Nuritas, het bedrijf dat met kunstmatige intelligentie en genomica natuurlijke bioactieve peptiden zoekt en decodeert, veranderen de levens van miljarden mensen wereldwijd.

Hoe zorgen we voor de groeiende wereldbevolking?

Met bedrijven zoals Moocall, een ontwikkelaar van software voor sensorgestuurd veestapelbeheer, en TerraNutriTECH, dat het voederen van vee automatiseert om de gezondheid van de dieren te verbeteren.

Hoe kunnen we groeien en tegelijk het milieu beschermen voor de volgende generatie?

Dankzij bedrijven zoals C&F Green Energy, dat wordt gedreven door de ambitie om windenergie betaalbaar te maken, en NVP Energy, dat slimme oplossingen ontwikkelt om energie te winnen uit afvalwater van productieprocessen.

Kunnen we maximaal gebruikmaken van machines zonder de essentie van ons mens-zijn te verliezen?

Absoluut, dankzij bedrijven zoals Aylien, een ontwikkelaar van oplossingen voor contentanalyse op basis van AI, deep learning en geavanceerde natural language processing, waarmee reusachtige hoeveelheden door mensen geschreven tekst kunnen worden begrepen, of  Artomatix, de maker van de eerste driedimensionale kunst-engine, of Pointy, het revolutionaire systeem dat op basis van algoritmen en machine learning automatisch producten van detailhandelaren online zet, voorraadniveaus berekent en zo traditionele winkeliers helpt concurreren met online winkels.

Hoe kunnen we onze fysieke en de digitale wereld integreren?

Met hulp van innovatieve bedrijven zoals Soapbox Labs, dat speciale spraakherkenningssoftware voor kinderstemmen ontwikkelt voor maximale nauwkeurigheid, of RecommenderX, dat met machine learning bedrijfsteams ondersteunt bij het nemen van beslissingen op basis van data, of VR Education, dat met software voor virtual en augmented reality het onderwijs ingrijpend vernieuwt.

Kunnen we mensen zo met elkaar verbinden dat ze makkelijker, veiliger en ook eerlijker transacties kunnen uitvoeren?

Zeker. Dankzij pioniers zoals AID:Tech, dat met blockchain-technologie een revolutie heeft ontketend in de wijze waarop overheden, bedrijven en ngo’s goede doelen steunen, en Sysnet Global Solutions,, een ontwikkelaar van oplossingen voor veiligheidscompliance die ons online beschermen.

Dat er nog veel meer van dit soort innovatieve bedrijven in Ierland zijn, is te danken aan de unieke omgeving. “Ierland heeft het ondernemen hoog op de agenda staan, speelt snel in op kansen in het buitenland en beschikt over een hoogopgeleide, flexibele en toekomstgerichte beroepsbevolking,” zegt Gibbons.

“Er is ondersteuning in de vorm van technologiecentra, die een brug slaan tussen zakelijke knowhow en wetenschappelijk onderzoek, zodat Ierse bedrijven zijn voorbereid op nieuwe ontwikkelingen, vooral wat betreft kunstmatige intelligentie en machine learning.”

Bedrijven hebben in Ierland een voortreffelijk ecosysteem voor R&D en werken zij aan zij met de grootste namen uit de technologie, biowetenschappen en financiële dienstverlening, stuk voor stuk sectoren waarin Ierland een mondiaal knooppunt is. Hierdoor ontwikkelen Ierse bedrijven zich volgens de standaarden van wereldleiders.

Ierland is een land van ondernemers die in hun land veel aanzien genieten en in het buitenland erg ambitieus zijn.

Die ambities maken ze niet waar ondanks het feit dat ze van een klein eiland in de Atlantische Oceaan komen, maar juist daaróm. “We hebben de blik altijd al naar buiten gekeerd,” legt Gibbons uit. “We zijn geboren netwerkers, onze strategie is gebaseerd op netwerken. Dus als we een nieuwe markt vinden, hebben we meteen en goede ingang. Dat is echt een pluspunt.”

Ierland is wereldwijd actief in alle aspecten van het leven: van kunst en literatuur tot filantropie. Het is dus niet zo verwonderlijk dat het land ook in zaken een belangrijke speler is. “We zijn een klein land, maar hebben ideeën van wereldformaat,” aldus Gibbons.

“Laat je niet misleiden door onze geringe grootte”, vervolgt Sinnamon: “we zijn een klein land met een enorme impact.”

 

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter