Medtech Medtech insight

Hoe 3D4Medical Augmented Reality en “explosies” gebruikt als medisch leermiddel

De baanbrekende video’s van 3D4Medical zijn bijna letterlijk “mind blowing”, dat allemaal dankzij de “explosie”-functie die alle segmenten van een orgaan uit elkaar trekt. Hierdoor kunnen dokters en studenten elk onderdeel van dat orgaan in detail bestuderen. Het Ierse Medtech-bedrijf is zijn tijd ver vooruit en ging de voorbije 3 jaar de andere bedrijven voor op vlak van het gebruik van Mixed- en Augmented Reality (AR) in medische studies.

Dankzij de juiste investeringen in research & development en innovatie kon Medtech-visionair, CEO van 3D4Medical John Moore, de weg naar de digitale gezondheidstechnologieën openleggen. Zijn zoektocht naar het gebruik van Augmented Reality begon 3 jaar geleden met de video “Project Esper: Mixed Reality Anatomy Learning”, waarin de capaciteiten die het bedrijf had ontwikkeld al snel naar boven kwamen.

Bekijk Project Esper en ontdek zelf hoe de technologie werkt.

De reacties op de video op YouTube spreken voor zich.

“Project Esper: Mixed Reality Anatomy Learning” video by 3D4Medical

[DUTCH] Geweldig. Nooit gedacht dat ik dit nog zou meemaken. Zoveel andere industrieën zouden hier voordeel uit kunnen halen. Werkelijk zeer geavanceerde technologie.

Irish Medtech Innovators

[DUTCH] WOW!! Als voormalig softwareontwikkelaar (meer dan 30 jaar) en later gediplomeerd Oosters geneesheer ben ik hier erg van onder de indruk. Wat een gigantische sprong voorwaarts tegenover het kijken naar 2D-foto’s in anatomieboeken!! Dit is duizelingwekkend. Ik ga dit project met veel belangstelling volgen.

3D4Medical’s pioneering Medtech videos

[DUTCH] De beste manier om de anatomie te bestuderen dat ik ooit gezien heb. Ik gebruik 3D-programma’s op de computer, maar dit gaat veel verder. Ik moet een VR-bril kopen om me hierop voor te bereiden.

Ierse Medtech-Innovators

Het lijkt allemaal wel magie, maar hoe werkt het echt? John legt uit:

Onze applicatie van Mixed- en Augmented Reality is gebaseerd op enkele gedetailleerde 3D-modellen waarin we heel erg veel hebben geïnvesteerd. Hierdoor zijn de modellen medisch accuraat en net zo gedetailleerd als echte foto’s.

John beschrijft het gecombineerde gevoel van werkelijkheid en onwerkelijkheid dat kenmerkend is voor de 3D4Medical-ervaring, waarmee hij gerenommeerde internationale partners zoals de Mayo Clinic kon overtuigen om mee in zee te gaan.

Een gebruiker kan bijvoorbeeld een hart nemen en het via het scherm van een iPad bekijken op een alledaags oppervlak, zoals een keukentafel. Natuurlijk ligt het hart op dat moment niet echt op de keukentafel, maar de omgeving is wél echt. Zo kan je een fotorealistisch, kloppend orgaan bekijken en bestuderen in je eigen huis of op kantoor.

Als je een video van 3D4Medical hebt bekeken, zal je ongetwijfeld helemaal ondersteboven van zijn. Niet alleen de details, maar ook het potentieel van de technologie springt in het oog. Het voelt bijna futuristisch aan om de verborgen organen van een lichaam met zo’n precisie te onderzoeken. Het orgaan dat je ziet in hun laatste video, het compleet hart, is het meest geavanceerde 3D-realistisch hart dat ooit ontwikkeld is. Het kostte het bedrijf enkele jaren om met een uitgebreid team en de vele onderzoeksmiddelen de nodige technologie te ontwikkelen. De ontwikkeling van het hartmodel alleen al nam meer dan een jaar in beslag, maar het resultaat mag er zijn: een hart met 100 verschuifbare stukken die het mogelijk maken om een volledig en fotorealistisch beeld te geven van de spier.

3D4Medical werkt binnen een ecosysteem van Ierse Medtech-pioniers, wiens innovatie hen wereldwijd op de kaart heeft gezet. John geeft meer uitleg:

Ierse Medtech-bedrijven worden gezien bij de beste ter wereld. Mensen weten dat we ons met iedereen in Silicon Valley kunnen meten. We werken nauw samen met alle technologiegiganten van de VS en hebben een zeer goede relatie met Apple. We werken in hun lab en delen langs beide kanten onze kennis met elkaar.

Voor Medtech-pioniers als 3D4Medical zijn investeringen in innovatie essentieel:

Dankzij de financiering voor Research & Development die we van Enterprise Ireland kregen, konden we op een niveau geraken dat we anders misschien nooit bereikt zouden hebben. Innovatie heeft ons op het wereldwijde podium geduwd, waar we erkend werden als internationale leiders in medische toepassingen.

John Moore CEO of Irish Medtech company 3d4Medical

Kosten besparen en efficiëntie creëren in Medtech

Voor medische vakmensen en studenten zijn de toepassingen van de technologie zeer praktisch. Innovaties in Mixed- en Augmented Reality zorgen voor een efficiëntie die een revolutie teweegbrengt in medische studies. De technologie verlengt de duur van gebeurtenissen die voorkomen in de echte wereld en essentiële onderdelen van een medische opleiding mogelijk helemaal niet meer fysiek hoeven te worden uitgevoerd. John legt het uit:

Met de technologie die we vandaag ter beschikking hebben, kunnen gebruikers virtueel in organen snijden, ze dissecteren en er rond wandelen. Professoren kunnen een virtuele of fysieke dissectie opnemen en doorsturen naar de studenten, die de opnames in Augmented Reality kunnen bekijken.

In pedagogisch opzicht geven deze toepassingen studenten enorme controle over hoe ze leren van dissecties.

Studenten zitten niet langer gewoon in een aula. Ze kunnen rondlopen en ondertussen heel precies zien wat er gebeurt. En dat vanuit elke hoek die ze zelf willen.

Maar het gebruik van Augmented Reality als medisch leermiddel komt niet alleen de studenten en de professoren te goede. Er is ook een enorm kostenbesparingspotentieel voor instellingen en professionals.

Augmented Reality kan de plaats innemen van dissecties op echte lichamen, wat vaak heel duur kan zijn. In Ierland zijn dissecties niet zo duur als in sommige andere landen, omdat veel mensen hun lichaam aan de wetenschap schenken als ze sterven. In landen waar dit niet zo vaak gebeurt, schieten de prijzen vaak de lucht in. Augmented Reality brengt niet alleen een propere en hygiënische manier aan om te leren, maar ook enorme besparingen en de nodige efficiëntie in vergelijking met andere, meer traditionele methodes.

De vraag of deze methoden de realiteit benaderen dringt zich hier op. Want hoe ‘realistisch’ zijn dissecties op lijken eigenlijk? En hoe ‘realistisch’ is de virtuele variant die aangeboden wordt door Medtech?

Wanneer je een lijk onderzoekt is het lichaam, logischerwijs, dood. Studenten en dokters dissecteren iets dat al gestorven is. Met een technologie zoals ons Compleet Hart kan je onderzoek doen terwijl het hart effectief nog aan het kloppen is. Onze gepatenteerde technologie biedt de mogelijkheid om door een hart te snijden terwijl het nog klopt. Zo kan je aandoeningen zoals endocarditis en gezwellen op de hartkleppen onderzoeken en op hetzelfde moment ontdekken hoe het hart reageert. Je kan de lichaamsprocessen vertragen om bijvoorbeeld de impact van een probleem met een hartklep op de bloedstroom te bekijken. Alles gebeurt live, alsof het lichaam nog in leven is. Dit staat in schril contrast met dissecties op lijken, waarbij er geen bloedstroom of beweging is.

Wachten op de Hardware

Als je denkt aan medisch leren, denk je waarschijnlijk meteen aan zware, dure boeken. De baanbrekende technologie van 3D4Medical is echter omarmd door uitgevers die erkennen dat een samenwerking met het Ierse bedrijf hun geleidelijke ondergang kan tegengaan. De toekomst van Mixed- en Augmented Technology vertrekt ook vanuit de iPad, die dienst doet als spiegel naar de virtuele wereld. Het volledig realiseren van het potentieel van 3D4Medical’s innovaties is dan ook afhankelijk van de hardware van zo’n iPad en in welke mate deze hardware voldoende mee-evolueert. John legt uit:

Mensen zoals wij, softwareontwikkelaars, hangen sterk af van de innovaties op vlak van hardware. Momenteel hebben we een heel nauwe samenwerking met Apple. De technologie die zij leveren met de iPhone en de iPad is fantastisch. Maar we willen ook niet dat chirurgen een operatie uitvoeren terwijl ze naar een iPad kijken. De volgende grote stap in de ontwikkeling van onze technologie ligt in het gebruik van Mixed Reality-brillen met camera’s. Je kan dan een bril dragen die er op het eerste zicht heel normaal uitziet, maar als je door de glazen kijkt zal Artificiële Intelligentie (AI) uitleggen waar je naar kijkt.

De toepassing van 3D4Medical zal binnenkort geïntegreerd worden in de HoloLens, de Mixed Reality smartglasses van Microsoft:

Wanneer een professor een dissectie of een operatie opneemt en deze video doorstuurt, kunnen studenten een HoloLens gebruiken om het proces live en ter plaatse te bekijken. Verschillende studenten kunnen de bril op hetzelfde moment en in dezelfde kamer dragen en ondertussen rond de ‘operatie’ wandelen zodat ze de dissectie kunnen bekijken vanuit de hoek die hen op dat moment het meest interessant lijkt. Hierdoor begrijpen ze veel eenvoudiger wat er gebeurt. Wanneer de studenten de video later opnieuw afspelen, maakt de HoloLens het mogelijk om de stem van de professor opnieuw af te spelen. Hierdoor krijgen de studenten beeld en uitleg over de verschillende stappen die een professor neemt bij zo’n dissectie, waar en wanneer ze willen. We zullen deze toepassing op de markt brengen in de vorm van een applicatie in het begin van 2018.

De combinatie van Augmented Reality en Artificiële Intelligentie is de toekomst van Medtech

John mag dan wel een visionair zijn, zijn voeten blijven stevig op de grond. Hij is er geen fan van als mensen de toekomst van de technologie onnodig hypen. Hij focust zich op de eindgebruikers, de praktische voordelen voor studenten, vakmensen en de ultieme eindgebruikers: de patiënten. De vraag die herhaaldelijk terugkomt is:

Wat biedt Augmented Reality nu echt aan alternatieven? Augmented Reality is enorm gehypet. Veel VR-apps zien er leuk uit, maar bieden geen echte meerwaarde. Het zijn enkel leuke hebbedingen. Innovatie moet waarde bieden en verbeteringen brengen aan hetgeen dat het kan vervangen.

Voor John ligt veel van het potentieel van de technologie niet alleen in Augmented Reality, maar in de combinatie ervan met Artificiële Intelligentie.

De toekomst ligt in de combinatie van Augmented Reality en AI. Wanneer een chirurg een Mixed Reality-bril draagt en iets opensnijdt of naar een open wond kijkt, zullen de smartglasses herkennen waarnaar je kijkt – dat is een aorta, dat is een ader, dat is een zenuw, daar mag je niet in snijden, … – en je zo doorheen de operatie leiden. Dit is ook een perfecte leerfase voor beginners. De smartglasses zullen virtuele labels en ‘wegwijzers’ plaatsen over wat het oog ziet en zo de kijker vertellen wat ze zien.

Hoewel de term ‘Artificiële Intelligentie’ soms nogal ingewikkeld kan klinken, zijn de voordelen – nogmaals – onmiddellijk. De waarde voor een partner van 3D4Medical zoals de Mayo Clinic ligt in de eliminatie van de rommeligheid en de uitdagingen om met echte lichamen te werken. Of zoals John het zegt:

Bij sommige operaties komt er heel wat bloed of ruggenmergvocht vrij. Dat creëert risico’s, zeker wanneer de chirurg de anatomie niet meer duidelijk kan zien. Ze moeten de operatie dan nog steeds uitvoeren, maar zo goed als ‘blind’. Daar zie je meteen de voordelen van de virtuele labels en ‘wegwijzers’ die op het lichaam verschijnen. De ligging van deze labels zijn gebaseerd op een 3D-scan van het lichaam van de patiënt, die gemaakt is voor de operatie. Over het bloed of ruggenmergvloeistof dat het zicht van de chirurg vertroebelt, zal een fotorealistische scan van het betreffende lichaamsdeel verschijnen. Het risico om in een vitale zenuw of het verkeerde weefsel te snijden of iets achter te laten, verkleint dan ook enorm.

Uiteindelijk voelen we allemaal de voordelen van deze technologie. Onze operaties zullen veiliger worden wanneer chirurgen getraind zijn om de technologie onder de knie te krijgen. Hierdoor zien ze het lichaam op een dieper en helderder niveau, een niveau dat het menselijke oog alleen nooit zou kunnen bereiken.

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter