data centre Construction Tech Nieuws

Het Ierse bedrijf Mercury gaat voor maximale duurzaamheid in de bouwsector

Overal ter wereld geven Ierse bedrijven de toon aan voor hightechoplossingen en innovatie in de bouwsector. België vormt daarop geen uitzondering en is een interessante afzetmarkt voor Ierse bouwbedrijven. In 2019 was de bouwexport vanuit Ierland naar België en Luxemburg goed voor 32,3 miljoen euro – 32 procent meer dan in 2018.

Vandaag staat de internationale bouwsector voo een enorme uitdaging. De sector is verantwoordelijk voor maar liefst 40 procent van de globale koolstofuitstoot, en moet dus dringend in actie komen om dat cijfer naar beneden te halen. Ook nu nemen Ierse bedrijven het voortouw: ze maken gebruik van de digitalisering om de weg klaar te maken voor duurzame oplossingen.

Mercury, een algemeen aannemers- en engineeringbedrijf uit Dublin, voerde projecten uit in vier continenten en focust momenteel voornamelijk op Europa. In België werd onder andere een beroep gedaan op de service van Mercury voor de Antwerpse en Brusselse filialen van modeketen Primark. Ook voor Xtratherm in Feluy, een fabrikant van isolatiemateriaal voor energie-efficiënte gebouwen, voerde het bedrijf projecten uit. Mercury wil de lat voor duurzame praktijken hoger leggen. Het wil de EU helpen om haar Green Deal-doelstellingen te bereiken en tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden.

Datacenters bouwen is een van Mercury’s kernactiviteiten. Alan Clinton is Operations Director voor de businessunit Data Centers & Building Services bij Mercury, en vastbesloten om de specifieke duurzaamheidsproblemen van datacenters aan te pakken. “Europa zal steeds meer datacenters nodig hebben, omdat de maatschappij in ijltempo digitaliseert. We moeten gewoonweg ambitieus zijn en onze CO2-voetafdruk continu verkleinen.” Alan en zijn team ontwikkelen en implementeren verschillende baanbrekende duurzame methodes voor de bouw van datacenters.

Ten eerste moet duurzaamheid een rol spelen vanaf de ontwerpfase van een project. In het verleden werd pas nagedacht over duurzaamheid als een datacenter al operationeel was. Daarna werd er al rekening mee gehouden tijdens de bouwfase. Maar voor op-en-top duurzame bouwprojecten moeten de juiste praktijken al toegepast worden in de ontwerpfase. Zo zal Mercury binnenkort een innovatief systeem testen dat de CO2-voetafdruk van elk materiaal – ook wel opgenomen koolstof genoemd – in een gebouw meet. Die metingen zijn essentieel om de hoeveelheid opgenomen koolstof doeltreffend te controleren.

Ten tweede zijn de juiste projectmanagement- en planningtools cruciaal. Mercury gebruikt de tool BIM 360 voor de planning, rapportering, modellering en kwaliteitscontrole doorheen het volledige project. Het bedrijf gaat nog een stap verder met SYNCHRO 4D. Deze software wordt geïntegreerd in BIM 360 om alle stakeholders (aannemers, onderaannemers, leveranciers, bouwmanagers, eigenaars …) met elkaar in contact te brengen. Door beide tools te combineren kan Mercury exacte voorraadhoeveelheden precies op tijd laten leveren en zo de afvalproductie en het aantal transportbewegingen aanzienlijk verminderen. Fantastische voordelen!

construction siteTen derde moeten bedrijven hun ecosysteem van partners en leveranciers actief betrekken. “Duurzaam inkopen is een uiterst doeltreffende manier om verandering in gang te zetten”, aldus Alan. Zo werkt Mercury regelmatig samen met Interxion, A Digital Realty Company – een wereldwijde provider van carrier- en cloudneutrale colocatiediensten voor datacenters, die voluit gaat voor de uitbouw van duurzame datacenters. Samen met zijn klant Interxion wil Mercury in de nabije toekomst een afvalvrij datacenter creëren. Een ambitieus project!

AlanTot slot gelooft Alan dat “we na de COVID-19-crisis allemaal zullen moeten stilstaan bij wat we normaal vinden”. Door de pandemie moesten bedrijven noodgedwongen hun werkwijze aanpassen, en heel wat nieuwe praktijken zijn duurzamer. “Moet iedereen wel op locatie aanwezig zijn? Zijn al die transportbewegingen voor leveringen wel noodzakelijk? Het zijn vragen die we ons moeten stellen.”

Onder meer door die innovatieve praktijken spelen Mercury en Ierland een echte voortrekkersrol op het gebied van datacenters. Ierland wordt beschouwd als de ‘datahotspot van Europa’ en een hub voor technologiereuzen uit alle hoeken van de wereld. Ierse aannemersbedrijven leveren datacenters in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en het hele Europese vasteland. De totale geplande investeringen voor Ierse datacenters lopen op tot 9,3 miljard euro in 2021.

Voor duurzame datacenters begint een nieuw hoofdstuk. Ierse bedrijven zoals Mercury helpen de ambitie van de sector – alle datacenters in Europa CO2-neutraal maken tegen 2030 – te realiseren. De recente Climate Neutral Data Centre Pact zet die doelstelling extra kracht bij.

 

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter