In 2021 is de behoefte om duurzaamheid en innovatie voorop te stellen erg belangrijk geworden. Met het oog op een ongewenste verandering van ons klimaat en de toevoeging van COVID-19, is dit ook in het bedrijfsleven doorgedrongen. In Ierland worden zij in deze missie ondersteund door Enterprise Ireland, die hier een speciale campagne voor lanceerden: ‘Ready for a Green Future’. Met deze campagne laten ze zien wat Ierland in huis heeft als het aankomt op de combinatie van verduurzaming en innovatie. Twee van de pioniers uit deze campagne zijn Dennis Nordon, directeur en medeoprichter van Hanley Energy, en Micheal McKittrick, directeur van Ecocem.

Duurzaam vanaf het begin

In 2012 richtten Clive Gilmore en Dennis Nordon Hanley Energy op, een energiebedrijf met een groene visie dat oplossingen levert voor bedrijven. Hun doelstelling was om het bedrijf als een vernieuwende partij in de industrie positioneren. Met bijna zeventig jaar aan ervaring besloten Dennis en Clive het daarom anders aan te pakken dan hun concurrenten. Zij zagen een bedrijf voor zich dat duurzaamheid in het DNA heeft. Negen jaar later zijn ze een voorloper op het gebied van duurzaamheid, zowel in hun producten en diensten als in hun bedrijfscultuur.

Het in 2001 opgerichte productiebedrijf in cement, Ecocem, deelt deze groene geschiedenis. De productie en het gebruik van cement weegt zwaar op ons klimaat (naar schatting 8% van alle CO2 uitstoot komt van de productie van cement). Uit haar visie op duurzaamheid vloeien duurzame alternatieven. Dat blijkt een groot succes. Voor het bedrijf, én voor het klimaat.

Innovatie als motor van duurzaamheid

Hanley Energy creëert duurzamere systemen door energieverbruik continu nauwkeurig in de gaten te houden. Door het gebruik van software zijn hun klanten in staat hun energieverbruik te optimaliseren om tot wel 20% minder energie te verbruiken en beter gebruik te maken van duurzamere energie. Net als bij Hanley Energy zijn de producten van Ecocem beter dan reguliere alternatieven rekening houdend met het klimaat. Door een bijproduct uit de staalindustrie te verwerken in de cementproductie bespaart Ecocem met haar Eco2cem tussen de 40% en 60% aan CO2-uitstoot in vergelijking met reguliere cementproductie. Ten slotte werkt het bedrijf aan het ontwikkelen van duurzame technologieën om een nog grotere invloed op het klimaat uit te oefenen.

Duurzame productie in Nederland

Ecocem opende haar eerste fabriek in Moerdijk. Ecocem heeft daarom veel te maken met de Nederlandse wetgeving en cultuur. “Wij zijn heel tevreden over Nederland. Voor ons is het een gemakkelijk land om in te werken omdat er sprake is van een heel open en flexibel milieu. Bovendien is er veel wetgeving die de meerwaarde van duurzame producten benadrukt”, aldus Michael. Dennis deelt deze visie: “In Nederland is er veel meer openheid voor duurzame oplossingen. Daarnaast neemt men in Nederland een meer holistische benadering in projecten dan op andere locaties waar wij werken. Dit past heel goed bij onze werk- en denkwijze.” Desondanks was het voor Hanley Energy lastig om de Nederlandse markt binnen te treden doordat er al veel grote spelers waren gevestigd in de datacenter industrie. Inmiddels heeft Hanley Energy meerdere Nederlandse succesverhalen op haar naam.

Onder andere met behulp van Enterprise Ireland verwachten zowel Dennis als Michael de komende jaren substantieel te groeien in Nederland. Er is veel vraag naar innovatieve oplossing, en er is een overduidelijke noodzaak om alles te doen wat we kunnen tegen verdere klimaatverandering. Het is fantastisch om daar op deze manier een bijdrage aan te kunnen leveren.

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter