Enterprise Ireland: Government agency and Fintech powerhouse Fintech Nieuws Inzichten

Enterprise Ireland: Overheidsinstelling en broedplaats voor fintech

Eoin Fitzgerald, senior ontwikkelingsadviseur fintech bij Enterprise Ireland, legt uit waarom investeerders in financiële technologie de investeringen van deze overheidsinstelling scherp in de gaten moeten houden.

Enterprise Ireland is waarschijnlijk de grootste fintech-investeerder waar u nog nooit van hebt gehoord. Als Y Combinator een start-upmachine is, dan is Enterprise Ireland een ware fintech-fabriek.

De overheidsinstelling ondersteunt Ierse bedrijven die internationaal zaken willen doen en is bovendien een van de grootste en succesvolste fintech-investeerders ter wereld.

Enterprise Ireland biedt continu actieve ondersteuning in de vorm van kapitaalinvesteringen aan meer dan 1500 bedrijven. Het gaat om zowel grote als kleine bedrijven, maar ook om veelbelovende start-ups (HPSU’s).

In het afgelopen jaar stak Enterprise Ireland meer dan 30 miljoen euro in ruim 200 bedrijven, waaronder 90 HPSU’s.

Eoin Fitzgerald, a senior development advisor for the fintech sector at Enterprise Ireland

Eoin Fitzgerald, senior ontwikkelingsadviseur fintech bij Enterprise Ireland.

Sommige bedrijven die door Enterprise Ireland worden gesteund, leveren uitsluitend financiële diensten. Andere richten zich op de verkoop van ICT-technologie voor financiële diensten. Meer dan 200 bedrijven zijn echter ‘fintechs’, en daarvan is ongeveer de helft start-up.

Om de investeringen van Enterprise Ireland in het juiste perspectief te plaatsen, kunnen we ze vergelijken met die van ’s werelds meest actieve fintech-investeerder,Y Combinator uit Californië, die in de New York Times werd omschreven als een ‘start-up machine’. Vorig jaar investeerde Y Combinator in 29 bedrijven.

Enterprise Ireland was met 23 bedrijven de op een na actiefste investeerder ter wereld

en staat daarmee in de ranglijst boven prominente partijen zoals Digital Currency Group en Accel Partners, die allebei slechts 19 bedrijven steunden, of bekende actoren uit Silicon Valley zoals 500 Startups (17), of legendarische durfinvesteerders zoals Sequoia (15).

Onze primaire drijfveer als overheidsinstelling is nu eenmaal werkgelegenheid, terwijl andere investeerders zich vaak alleen op financiële prestaties richten. Natuurlijk hoeft het ene het andere niet uit te sluiten.

Het zijn eerder twee kanten van dezelfde medaille, hetgeen wordt bevestigd door het rendement van Enterprise Ireland. Over een periode van tien jaar ligt het ROI ver boven het gemiddelde in deze sector.

Betaaldiensten sinds Fexco

De stamboom van Ierse bedrijven die internationale betaaldiensten leveren, gaat terug tot 1981, toen het allereerste fintech-bedrijf, Fexco, werd opgericht.

Vandaag de dag begeleidt het fintech-team van Enterprise Ireland met zijn ongeëvenaarde vakkennis alle bedrijven in deze sector, van tweekoppige start-ups tot ondernemingen in volle groei met 500 werknemers.

Enterprise Ireland volgt hierbij dezelfde holistische benadering als in de voedingsindustrie, waarvoor Ierland sinds jaar en dag wereldwijd bekendstaat.

Ierlands excellente fintech-reputatie wordt alleen maar beter dankzij de actieve, centrale rol die Enterprise Ireland hierin speelt. De activiteiten lopen uiteen van bijdragen aan nationale beleidsinstrumenten zoals IFS2020, het integrale overheidsbeleid gericht op groei van de financiële dienstensector, tot kapitaalverschaffing aan veelbelovende fintech-bedrijven.

Fintech-portfolio leverde 1 miljard euro op in 2016

In 2016 leverde de meer dan 200 fintech-bedrijven tellende portfolio van Enterprise Ireland ruim 1 miljard euro op, een geweldig Iers succesverhaal dat echter meer bekendheid verdient. Fintech-investeerders wereldwijd zouden moeten inzien dat steun van Enterprise Ireland gelijkstaat aan een belangrijk kwaliteitszegel.

Fintech-portfolio leverde 1 miljard euro op in 2016De ondersteunde bedrijven zijn per definitie internationaal georiënteerd en zullen van meet af aan actief zijn op buitenlandse markten.

De bedrijven onderscheiden zich ook doordat ze gebruikmaken van de ervaring die Enterprise Ireland heeft met het afsluiten van contracten.

Een gemiddelde durfinvesteerder sluit misschien twee of drie fintech-contracten per jaar af. Ter vergelijking: tussen 2014 en 2017 sloten grotere spelers zoals 500 Startups en Y Combinator respectievelijk 105 en 102 contracten af. Bij Enterprise Ireland waren dat er 85.

Waarom Ierland voor fintech?

Wat maakt een klein land zoals Ierland, met slechts 4,5 miljoen inwoners, tot zo’n vruchtbare voedingsbodem voor financiële technologie? Dat is te danken aan een paar unieke omstandigheden.

Ten eerste haalt de Ierse fintech-sector voordeel van de bijzonder sterk ontwikkelde samenwerkingscultuur van de Ieren. Deze samenwerking, die in het zakenleven ongebruikelijk is, houdt onder meer in dat de regering en overheidsinstellingen fintech als nationale prioriteit substantieel ondersteunen.

De grootste namen in de technologie en mondiale financiële dienstverlening

Een ander voordeel van Ierland is dat er veel toonaangevende multinationals zijn gevestigd. Negen van de tien grootste technologiebedrijven ter wereld, waaronder Facebook, Google en Amazon, werken vanuit Ierland. Tot zover de ‘tech’-kant.

Daarnaast heeft Ierland vestigingen van grote namen uit de financiële dienstverlening, zoals de Bank of America Merill Lynch, Barclays en Sumitomo Mitsui. Ierland is wereldwijd de op drie na grootste exporteur van financiële diensten. Tot zover de ‘fin’-kant.

Ondanks dat al deze internationale techreuzen en financiële dienstverleners zich in Ierland hebben gevestigd, beconcurreren ze elkaar niet om klanten in Ierland en blijft de bereidheid tot samenwerken groot.

Verder is er nergens zo veel fintech-expertise beschikbaar als in Ierland. Veel oprichters van Ierse fintech- en regtech-ondernemingen kennen de knelpunten in de sector uit eigen ervaring, omdat ze zelf leidinggevende posities hebben bekleed.

En Enterprise Ireland ondersteunt de bedrijven actief. We hoeven geen bestuursposten in bedrijven waarin we investeren en streven ook niet naar hetzelfde rendement als andere investeerders. We willen alleen succesvolle internationale bedrijven met groeipotentieel ondersteunen.

Dat doen we dag in, dag uit. Er is op de hele wereld geen instelling te vinden die succes in de fintech-sector stimuleert op de schaal waarop Enterprise Ireland dat doet.  Als Y Combinator een start-upmachine is, dan is Enterprise Ireland een ware fintech-fabriek.

Related Articles

Fintech
Jul 2, 2020

Taxback International helpt bedrijven nieuwe inkomsten te genereren bij garantie conformiteit

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter