Medtech insight Innovatie

De toekomst van medische technologie voorspellen

Jean-Charles Moczarski, een adviseur in de levenswetenschappen die werkt in het Parijse kantoor van Enterprise Ireland, beschrijft hoe big data de toekomst van medische technologie vormgeven. 

Er is één grote trend in medische technologie: gegevens. Zo zijn er de gegevens die worden verzameld door personen, die gegevens genereren over populaties. En dan zijn er de vele manieren waarop die gegevens kunnen worden geanalyseerd, onderzocht en gebruikt om mensen te helpen.

We mogen ervan uitgaan dat zaken zoals smartphones, draagbare technologie en het Internet of Things (IoT) tegen 2030 integraal deel zullen uitmaken van ons leven. Er zal meer informatie dan ooit tevoren in de geschiedenis van het medisch onderzoek worden verzameld door personen, wat een ongezien volume aan big data zal genereren.

Toekomstige gezondheidsresultaten voorspellen
Sommige gegevens zullen gebaseerd zijn op onze levensstijl, bijvoorbeeld hoeveel we sporten en welke cafés en restaurants we bezoeken. Sommige van die gegevens zullen worden geregistreerd door toestellen, die bijvoorbeeld de hartslag en bloeddruk meten.

Samen zullen deze gegevens een gedetailleerd beeld van iemands gezondheid bieden en correct toekomstige gezondheidsresultaten kunnen voorspellen. Aangezien gegevens weinig waarde hebben als ze niet kunnen worden geïnterpreteerd, zullen we ook gebruikmaken van tools om gegevens op nieuwe manieren te analyseren.

Een arts die over deze gegevens beschikt, zal de gezondheid van een patiënt kunnen opvolgen, waardoor jaarlijkse controles overbodig zullen worden. Als er zich een probleem voordoet, zal de arts daar automatisch van op de hoogte worden gebracht. Als een arts een patiënt adviseert om zijn of haar voedingspatroon of sportgewoontes te veranderen en hij of zij doet dat niet, zal dat ook worden geregistreerd. Dergelijke kenmerken zullen de preventieve aspecten van de geneeskunde bevorderen en helpen om sport- en eetgewoontes te implementeren.

Preventieve geneeskunde stoelt op de analyse van gegevens van volledige populaties, aangezien onderzoekers steeds meer toegang zullen hebben tot gegevens die worden gegenereerd door miljoenen mensen tijdens het grootste deel van hun leven, een enorme stijging van de steekproefomvang.

De rol van Ierland in de ontwikkeling van medische technologie
Ierland bevindt zich in een unieke positie om te profiteren van deze vooruitgang, en wel om deze twee belangrijke redenen. Het is, met een cluster van meer dan 300 medische bedrijven, de op een na grootste exporteur van medische apparatuur. En de grootste technologiebedrijven hebben meestal ook een vestiging in Ierland.

Dit zijn enkele innoverende Ierse bedrijven voor medische technologie die een internationale reputatie hebben opgebouwd.

Het Ierse bedrijf Aerogen heeft bekroonde aerosolgeneesmiddelen voor acute zorg ontwikkeld die in meer dan 75 landen ter wereld worden gebruikt.

De smartphoneapp ONCOassist biedt oncologen onder andere toegang tot tools voor hulpstoffen en berekeningen voor formules en prognoses. In tegenstelling tot veel apps, wordt deze app geclassificeerd als medische apparatuur en kan ze dus worden gebruikt om te helpen bij klinische beslissingen.

Dolmen, actief op het gebied van ontwerp, creatief ontwerp en innovatie-advies, werkt samen met een groot aantal sectoren, van draagbare technologie tot medisch ontwerp. Het heeft producten ontwikkeld voor Cook MedicalPhilips en Soteira, en zijn producten zijn al meermaals bekroond.

Samenwerking tussen levenswetenschappen en technologie
De samensmelting van grote farmaceutische bedrijven en technologie versnelt de volgende revolutie in de medische technologie, temeer door de manier waarop grote technologiebedrijven gebruikmaken van medische gegevens en apparatuur.

Bedrijven zoals Google en Amazon zetten nu al hun eerste stappen in de sector van de gezondheidszorg. In 2016 kondigden Google en de Franse farmareus Sanofi, die beide vestigingen in Ierland hebben, een investering van $500 miljoen in een joint venture aan om behandelingen tegen diabetes te ontwikkelen.

Het partnerschap tussen Google, met zijn ervaring in miniatuurelektronica, analyse en de ontwikkeling van consumentensoftware, en Sanofi, met zijn klinische expertise, is een voorbeeld van hoe bedrijven uit verschillende sectoren elkaar kunnen aanvullen als ze de handen in elkaar slaan.

Wat artificiële intelligentie betreft, wordt Alexa, het spraakherkenningssysteem van Amazon, getest in Amerikaanse ziekenhuizen en als hulpmiddel voor chirurgen bij operaties.

Risico’s van medische technologie
Hoewel grensoverschrijdende fusies veel potentieel bieden, zijn er ook risico’s waar rekening mee moet worden gehouden. Producten die vaak gebruikmaken van software kunnen kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, hackers en IT-stilstand in het algemeen.

Als we het tijdperk van big data volledig in de armen willen sluiten en er ook ten volle van willen profiteren, zullen we ervoor moeten zorgen dat onze gegevens veilig zijn, en dat we toegang hebben tot de nodige behandelingen wanneer we ze nodig hebben.

Nova Leah, een Ierse start-up gespecialiseerd in cyberbeveiliging, bestaat nog maar twee jaar, maar heeft nu al een reputatie opgebouwd als een belangrijke speler in deze sector.

Zijn innovatieve producten waarborgen dat afzonderlijke toestellen veilig verbinding kunnen maken met ziekenhuisnetwerken. In elk groot ziekenhuis bevinden zich vele toestellen die gegevens verzamelen en uploaden naar een server.

Er is slechts één zwakke plek in een dergelijk toestel nodig – en een goed getimede ransomware – om toegang te krijgen tot niet alleen het toestel, maar mogelijk zelfs het volledige ziekenhuis of gezondheidszorgsysteem.

De digitale gezondheidsmarkt zal naar verwachting $379 miljard bereiken in de volgende zes jaar. Dat is een enorm bedrag, waar Ierland voordeel uit zal halen.Hoewel er de komende decennia ongetwijfeld doorbraken zullen zijn in veel gebieden van de geneeskunde, is het de overkoepelende invloed van gegevens – zowel big als small – waar de meeste vooruitgang zal worden geboekt.

Related Articles

Agritech

Met de evolutie van KEENAN wordt de cirkel gesloten dankzij de door technologie verder ontwikkelde slimme landbouw

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter