Skip to main content
Hightech bouwprojecten Nieuws

De impact van IoT op de datacentersector

Er is weinig twijfel over dat het Internet der Dingen (Internet of Things, IoT) een gigantische impact zal hebben op de datacenterindustrie. Het volume aan data dat rond de wereld zal reizen, zal in de nabije toekomst enorm toenemen. Het IP-verkeer van datacenters zal tussen 2015 en 2020 een jaarlijks groeipercentage van 27% kennen naar 15,3 zettabytes per jaar, volgens Cisco’s 2015 Global Cloud Index. Er zullen ook 25 miljard toestellen aangesloten worden aan het Internet of Things, die zullen allemaal samen 50 zettabytes aan data genereren.

In welke vorm de impact tot uiting zal komen, is minder voorspelbaar. De impact zal namelijk ook verschillen naargelang het soort datacenter (voor ondernemingen, cloud, colocaties of services), de specificaties van het datacenter en de capaciteit waarmee het omgaat met grote en variabele datastromen. De omvang van de datastroom hangt ook af van de netwerklocatie van het datacenter, omdat we ook rekening moeten houden met “randapparatuur”. Dit zijn apparaten die gegevens verwerken en beheren en die informatie via netwerken en knooppunten verzenden naar een echt datacenter. Een autonoom toestel kan dus met andere woorden gezien worden als een datacenter op zich, hoewel het toch ook vasthangt aan een hoofddatacenter voor de werking en programmering.

Digitale transformatie

Voor commerciële datacenters die ontworpen en uitgerust zijn om om te gaan met IoT, vormt de stijgende trend een enorme kans: IoT en de analyses van de gegevens die ze doorgestuurd krijgen zijn voor de meeste bedrijven namelijk belangrijke elementen in de overgang naar een digitaal tijdperk. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor de werking van datacenters, aangezien zij zelf hun eigen digitaliseringsproces ondergaan. Voorbeelden hiervan zijn IoT-implementatie in activiteiten, klantbegrip en –beheer, bedrijfsontwikkeling, infrastructuurbenutting, virtualisatie, capaciteitsplanning en systemen.

 

De levenscyclus van datacenters

Terwijl organisaties proberen om de levenscyclus van hun datacenters te bewaken en te verbeteren door inzicht te krijgen in de prestaties en de infrastructuur te optimaliseren, gaat IoT veel verder. De implementatie van IoT raakt alle elementen van energiedistributie en –bescherming, koelsystemen en bijhorende subsystemen. Het omvat ook datakabels, rekken en fysieke structuren, beheer van gebouwen, netwerk en de infrastructuur en systemen voor veiligheid en brandveiligheid.

 

Systemen en beveiliging

Om het proces goed te kunnen implementeren, hebben we gegevens nodig die we kunnen verzamelen via hoogtechnologische sensoren, RFID-tags, ingebedde systeemtechnologie, de middelen om de data te analyseren en uiteindelijk de menselijke besluitvorming en/of AI/machine learning of cognitieve oplossingen.

De integratie van IoT in datacenters creëert ook verdere beveiligingsvereisten, omdat de cyberdreigingen – die gericht zijn op IT – ook de bestaande infrastructuur via een groot aantal IoT-apparaten in een netwerk in gevaar kunnen brengen.

 

IoT en analyses

Een van de belangrijkste opportuniteiten van IoT voor datacenters en hun klanten is het gebruik van statistische, kwantitatieve en voorspellende analyses om beslissingen te nemen en tot actie over te gaan. Analyses zijn belangrijk, want IoT-gegevens op zich zijn meestal gewoon een reeks van cijfers. De data moet nog geïnterpreteerd worden alvorens het bruikbaar wordt. Zo ga je met het analyseproces van een berg van informatie naar een berg van kennis. Analyses kunnen de menselijke besluitvorming sturen, of kan volledig autonoom beslissingen genereren. In plaats van beslissingen te nemen op basis van “speculatie” en “voorgevoel”, kunnen mensen zich nu baseren op bewijsmateriaal. Dit is natuurlijk een langetermijnstrategie, wat de datacenters de mogelijkheid geeft om zich in de tussentijd te blijven optimaliseren.

De effectieve inzet van analyses heeft mogelijk een aantal afgestemde strategieën nodig: business intelligence, business analytics en big data/IoT. Deze eerste twee strategieën gebeuren op basis van onderzoekstechnieken. IoT en big data zijn nieuwer en omvatten niet alleen een groter aantal gegevens, maar ook complexere gegevens. Aangezien er steeds grotere aantallen gegevens binnenkomen, zal het datacenter dus steeds meer nood hebben aan een systeem om te bepalen welke informatie nuttig is en welke niet. Hou er rekening mee dat een randapparaat minder dan 1/1000 van 1% van de gegevens die het ontvangt als waardevol beschouwt om door te sturen.

Dit betekent dat de eigenaar of exploitant van een datacenter de (bedrijfs-)doelen van hun datacenterbeheer duidelijk moeten maken. Elk bedrijf heeft andere prioriteiten, afhankelijk van de interne vereisten en hun relatie tot het datacenter. Van alle zakelijke behoeften in een complexe en veranderlijke omgeving moet het bedrijf identificeren wat de kansen en problemen zijn waarop ze kunnen reageren.

 

Nieuwe vaardigheden vereist

Datacenters zijn traditioneel gezien afhankelijk van hun eigen voorzieningen en de technische vaardigheden van de mensen die er werken, maar met de opkomst van IoT hebben we nood aan een totaal nieuwe aanpak. Denk bijvoorbeeld aan data scientists, analisten, expertise in de cloud, virtuele en hybride omgevingen, cyberbeveiliging, netwerktechnieken en zoveel meer.

De wil om meer inzicht te krijgen in IoT en analyses is de laatste jaren heel sterk gegroeid. Veel bedrijven hebben initiatieven op basis van data-gedreven analyses op poten gezet om zo hun marketing- en financiële strategie te verbeteren. En het aantal cases groeit nog steeds aan. Werken binnen een bredere analytische strategie die gekoppeld is aan datacenters wordt steeds belangrijker voor alle bedrijven en fungeert als bron van inkomsten voor de datacenterindustrie.

Ontdek meer over de 5 trends die een invloed zullen hebben op het ontwerp en de opbouw van toekomstige datacenters in onze GRATIS whitepaper.

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter