Hightech bouwprojecten Nieuws

Datacenters: vijf voorlopers in duurzaamheid

De nominaties voor de duurzaamste datacenters leveren zelden verrassingen op: ze bevinden zich vrijwel altijd in de koudere regio’s in Noord-Amerika en Noord-Europa. Dat is misschien niet eerlijk voor degenen die zich inspannen om de duurzaamheid te verbeteren in hete, tropische landen of waar er minder toegang is tot duurzame energiebronnen. Misschien zal dus niet iedereen het eens zijn met de lijst van vijf voorlopers in duurzaamheid hieronder. Ze illustreren elk een ander aspect van duurzaamheid.

Hernieuwbare energie bij Facebook in Zweden

Facebook Datacenter in Lulea, Zweden.

Facebook Datacenter in Lulea, Zweden. Credits foto: Torbjörn Tapani

Datacenters verbruiken heel veel energie, dus een van de vereisten voor duurzaamheid is toegang tot duurzame energiebronnen. Hét voorbeeld hiervan is het datacenter van Facebook, gevestigd boven de poolcirkel in Lulea in Zweden. Het is in de branche een van de groene paradepaardjes, met koeling op basis van natuurlijke luchtstromen, gebruik van hernieuwbare energie op basis van waterkracht en een ondertekende overeenkomst met Greenpeace sinds het einde van 2011. Zes jaar is best lang in de datacenterwereld, en aangezien Facebook zich voorbereidt op de bouw van nieuwe datacenters in Denemarken en Ierland, is het de moeite waard om na te gaan hoe de aanpak van het bedrijf zich heeft ontwikkeld en hoe het in deze landen de efficiëntie gaat optimaliseren.

Duurzaamheid als zakelijke meerwaarde bij Switch in Las Vegas

Ook de zakelijk-strategische meerwaarde van datacenters is een factor. Voor leveranciers van IT- en cloudservices is de duurzaamheid van het datacenter immers een sterke troef ten opzichte van de concurrentie.
De datacentercampus van Switch in Las Vegas, Nevada, werkt aan het vastleggen van duurzaamheidstechnieken en -maatregelen tot een nieuwe ‘Tier 5’-norm voor datacenters. Deze norm voegt duurzaamheidsaspecten toe aan de weerbaarheidsmix, zoals het vermogen om “eeuwig” zonder water te functioneren, het weghalen van redundante energieopslag- en monitoringsystemen en het gebruik van hernieuwbare energie uit lokale projecten. Switch krijgt voor deze inspanningen van Greenpeace een A-rating in haar Clicking Clean-rapport.

Restwarmtedistributie door Bahnhof in Zweden

Duurzaamheidsmaatregelen kunnen ook lokaal toegepast worden.
Het gebruik van restwarmte om gebouwen in de buurt te verwarmen, is in regio’s met een koud klimaat vrij gebruikelijk. Ook een datacenter kan als warmtebron dienst doen. In 2013 is in Zweden dan ook een zogeheten ‘Data Center for District Heating’ geopend. Het bedrijf Bahnhof verkoopt hier de restwarmte van zijn datacenter via warmtepompen. Hierdoor is de energie-efficiëntie van het datacenter een stuk verbeterd. Het initiatief heeft inmiddels navolging gekregen bij andere datacenters in de koudere regio’s van Noord-Europa.

Technologische innovatie door Google

Ook innovatieve technologie kan de duurzaamheid vergroten, vooral als die de benodigde infrastructuur – zoals de koeling, stroomdistributie en -beveiliging – energie-efficiënter maakt. Die energie kan immers beter voor de IT-systemen worden gebruikt.
Google hanteert voor zijn eigen datacenters vijf initiatieven voor meer energie-efficiëntie: het continu meten van het energieverbruik, het verbeteren van de luchtstromen, het slim regelen van de temperatuur, gebruik van gratis koeling door bijvoorbeeld de omgevingslucht en het optimaliseren van de energiedistributie, door zoveel mogelijk stappen van energieconversie te schrappen.
Dankzij deze initiatieven verbruiken de datacenters van Google 50% minder energie dan gemiddeld.

Duurzaam bouwen door Apple in Maiden

Ook bij de bouw kunnen duurzaamheidsmaatregelen veel impact hebben.
Het datacenter van Apple in Maiden, Noord-Carolina, heeft het hoogste niveau van de LEED-certificering. Dit komt onder andere doordat het ‘iDataCentre’ voor 14% is gemaakt van gerecyclede materialen. Daarnaast was een groot deel van de bouwmaterialen afkomstig van locaties op minder dan 800 km afstand, wat het langeafstandsvervoer sterk beperkte. Verder belandde slechts 7% van het bouwafval op de vuilnisbelt.

Lees meer over de belangrijkste duurzaamheidstrends in ons GRATIS whitepaper (Engelstalig).

Related Articles

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter