Skip to main content
Agritech Innovatie Nieuws

Beter, slimmer, frisser: voor duurzame landbouw hebben Ierland en Nederland veel in huis.

Even een belangrijke vraag: hoe voeden we de wereld in 2030, wanneer we met 8,6 miljard mensen zijn? Zonder de aarde uit te putten, met respect voor dieren en de natuur? Voor het antwoord kijken we naar Ierland en Nederland, allebei sterke landen als het gaat om innovatieve en duurzame landbouw. Het zijn koplopers in agritech. En met agritech bedoel ik dan niet alleen melkrobots of zelfrijdende tractoren, maar ook innovaties die de boeren helpen om meer met minder te doen. Bijvoorbeeld meer voedsel met minder pesticiden.

De laatste doorbraken in agritech zijn ook dit jaar weer te zien tijdens de Nationale Ploegkampioenschappen in het Ierse stadje Screggan. Een echt feest voor iedereen in de sector; veel Nederlandse en Ierse bedrijven presenteren hier hun nieuwste inzichten en uitvindingen. En een aantal Nederlandse wetenschappers, waaronder plantenonderzoeker prof.dr.ir. Rogier Schulte van Wageningen University, spreken over de laatste ontwikkelingen op gebied van duurzame landbouw.

Enkele Ierse innovatieve agritech-bedrijven zijn MagGrow, Grass Technology en Samco.

MagGrow ontwikkelde een magnetisch spuitsysteem waarmee gewassen tot 80% minder bespoten hoeven te worden. Dit gebeurt dankzij de besproeiing met fijnere druppels, zodat de blaadjes optimaal gedekt worden. Het MagGrow-systeem is eenvoudig te installeren op bestaande en nieuwe spuiten. Het wordt toegepast in de akkerbouw en in kassen, ook in Nederland.

Grass Technology produceert de Grazer, een tool om gemaaid gras zo vers mogelijk naar de koe te brengen. Want hoe verser het gras, hoe meer voedingswaarde voor de koe. Het snijden, opvangen en vervoeren van het gras gebeurt zo efficiënt mogelijk: een stevige trommelmaaier snijdt het gras, dit valt op een plaat direct achter de maaier, waarna het naar de auto wordt getransporteerd. Het lossen gebeurt met een hydraulische vloerketting.

Samco maakt het mogelijk om gewassen onder folie te laten groeien. Het bedrijf ontwikkelde een 3-in-1 machine die zaait, besproeit en een dunne laag biologisch afbreekbaar plastic over het zaaibed legt. Dit beschermt jonge planten tegen vorst, verhoogt de bodemtemperatuur en zorgt voor een hogere maïsopbrengst per hectare. Het bedrijf is al circa tien jaar actief in Nederland.

Wilt u meer weten over de innovaties op gebied van agritech? Kom dan dus naar de Ploughing Championships van 18 tot 20 september in Screggan, Ierland. Aanmelden kunt u hier. Of neem voor meer informatie contact op:

Enterprise Ireland Benelux, Amsterdam

Tel. +31 20 676 31 41

Related Articles

Agritech

Met de evolutie van KEENAN wordt de cirkel gesloten dankzij de door technologie verder ontwikkelde slimme landbouw

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter