Medtech Life Sciences Nieuws Medtech insight

Bestrijding van Covid-19 met Ierse innovaties

Ierse bedrijven gaan de strijd aan tegen Covid-19. In Ierland, één van de toonaangevende medtech-hubs in de wereld, ontvouwen zich al snel nieuwe ontwikkelingen die worden toegepast om de spreiding van het virus tegen te gaan.

Nieuwe snelle diagnostische Covid-19-test
Het in Dublin gevestigde bedrijf HiberGene Diagnostics ontwikkelt en produceert moleculaire tests voor de diagnose van besmettelijke ziektes bij de mens. Het is gespecialiseerd in de productie van snelle en uiterst nauwkeurige testoplossingen die eenvoudig en rendabel in gebruik zijn. Momenteel is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van een nieuwe en snelle test voor het nieuwe coronavirus. De hoop is dat dit snel na klinische evaluatie in China, Italië en Ierland op de markt gebracht kan worden.

De tests van HiberGene zijn gebaseerd op niet-invasieve monsters van mensen, bijvoorbeeld via wattenstaafjes, en op minimale monsterbewerking. Aangezien het bij het nieuwe coronavirus om “Near-Patient Testing” gaat, worden monsters op locatie afgenomen en getest zodat het niet nodig is om deze naar een laboratorium op te sturen. Naar verwachting is een positieve diagnose op COVID-19 binnen circa 20 minuten beschikbaar, vele malen sneller dan de snelste tests die op dit moment worden toegepast.

Nieuw proteïne om Covid-19 te bestrijden door middel van diagnose, vaccins en onderzoek
Een ander Iers biotechnologiebedrijf, Aalto Bio Reagents, heeft een nieuw proteïne uitgebracht waarmee Covid-19 op drie fronten kan worden bestreden: door middel van diagnose, vaccins en onderzoek. Het nieuwe recombinante SARS-CoV-2-nucleocapside (code CK 6404) is wereldwijd voor vaccinontwikkelaars, onderzoekers en fabrikanten van diagnostische tests beschikbaar om een middel te vinden waarmee de huidige pandemie afgeremd kan worden.

“Momenteel worden patiënten op het virus onderzocht op basis van polymerasekettingreactie (PCR, van polymerase chain reaction)”, legt Philip Noone, CEO van Aalto Bio Reagents, uit. “Er is echter ook enorme behoefte aan serologische tests om alle milde of zelfs asymptomatische gevallen te detecteren die vooralsnog worden gemist. Daarnaast is het essentieel om sero-epidemiologisch onderzoek te doen om bijvoorbeeld de transmissie-eigenschappen en ernst van COVID-19 in kaart te brengen.”

In dit soort uitbraaksituaties waar snelle diagnose vereist is, hebben de medische sector en diagnostische industrie continu toegang tot wetenschappelijk bewezen basisgegevens nodig, zegt hij. “En dat is precies wat wij met onze nieuwe SARS-CoV-2-nucleocapside proberen te bereiken.”

Nieuw type vernevelaar verlaagt het risico op overdracht van Covid-19 tijdens behandeling
Het Ierse bedrijf Aerogen heeft innovatieve manieren gerealiseerd om mensen met ademnood te helpen. Tot nu toe hebben wereldwijd meer dan negen miljoen patiënten geprofiteerd van hun innovatieve toediening van geneesmiddelen met behulp van verneveltechnologie. In tegenstelling tot conventionele inhalatoren heeft de Aerogen een in-line circuitontwerp. Dit betekent dat het ventilatiecircuit niet onderbroken hoeft te worden voor de toediening van het medicijn. Het managementteam meent dat deze technologie daarmee een reëel alternatief is om de beste zorg te leveren voor patiënten die besmet zijn met Covid-19. Voor beroepsbeoefenaren in de acute zorgverlening bieden deze producten een lager risico op transmissie van door patiënten besmette aerosol dan traditionele vernevelaars.

Voor patiënten die ventilatie nodig hebben, vormen de vibrating mesh-technologie en het gesloten circuit hiervan een reële optie om toonaangevende zorg te leveren. In recente richtsnoeren van de Britse regering staat dat bij de behandeling van patiënten met luchtwegaandoeningen een gesloten systeem tijdens de uitzuiging gebruikt moet worden, en dat het ventilatorcircuit ononderbroken moet zijn, tenzij dit echt noodzakelijk is. In tegenstelling tot conventionele inhalatoren heeft de Aerogen Solo een in-line circuitontwerp. Hij is zo ontworpen dat het medicijnreservoir geïsoleerd is van het ademcircuit waardoor de verneveling van besmette vloeistof tot een minimum is beperkt.

Luchtzuiveringssysteem om virussen te bestrijden die zich gemakkelijk via de lucht kunnen verplaatsen
Baanbrekende plasmatechnologie van het Ierse bedrijf Novaerus wordt nu al toegepast om de lucht te zuiveren voor patiënten en medisch personeel. Novaerus helpt de verspreiding van pathogenen te beheersen door de infectiecyclus bestaande uit handen, oppervlakken en nu ook de lucht, te doorbreken. Het maakt gebruik van gepatenteerde technologie waarmee virussen die zich via de lucht verspreiden, worden gedood door de besmette lucht uit een ruimte te zuigen en deze door gepatenteerde plasmaspiralen te zuiveren zodat de besmetting wordt gedood en het risico op kruisbesmetting wordt gereduceerd.

Het bedrijf heeft intussen verscheidene medisch toepasbare luchtzuiveringsoplossingen aan ziekenhuizen in Wuhan in China gedoneerd. Eén daarvan is het nieuwste model Defend 1050, een mobiele oplossing die is ontworpen voor de snelle sanering van grote ruimtes in situaties met een hoog risico op infectie. Coronavirussen verspreiden zich via respiratoire druppeltjes die vrijkomen als een besmet persoon hoest of niest, net zoals influenza en andere respiratoire pathogenen zich verspreiden. “Ziekteoverdracht via de lucht is het moeilijkste om te bestrijden, want we hebben weinig bescherming wanneer we inademen,” zegt Dr. Kevin Devlin, CEO bij WellAir, de Ierse moedermaatschappij van Novaerus.

Nieuwe augmented reality app over handen wassen
Wereldwijd hebben leiders aangedrongen dat de voornaamste methode die we allemaal kunnen toepassen om Covid-19 te bestrijden, is grondig onze handen wassen. De mate waarin we de verspreiding van het virus kunnen afremmen, hangt af van hoe vaak en hoe nauwgezet we dat doen. De juiste handhygiëne kan ruim 90% effectief zijn in de voorkoming van de verspreiding van schadelijke bacteriën. Toch zijn een heleboel mensen zich er niet van bewust dat zij hun handen niet goed genoeg wassen. SureWash is een augmented reality app voor het wassen van handen. Deze app is ontworpen om training te bieden in de juiste handhygiëne voor gezondheidswerkers, patiënten en bezoekers over de hele wereld.

Het stimuleert de naleving van handhygiëne volgens het protocol van de Wereldgezondheidsorganisatie door op een aantrekkelijke manier training te bieden die betrokkenheid stimuleert. Gebruikers van de app krijgen realtime feedback waarmee zij hun techniek kunnen verbeteren. Daarnaast geeft het softwaresysteem de nodige gegevens aan personeel dat zich bezig houdt met de beheersing van infecties om de verbetering in handhygiëne te volgen en positieve resultaten te boeken. De app is naar aanleiding van de Covid-19-pandemie voor het algemene publiek beschikbaar gesteld zodat iedereen zijn of haar bijdrage kan leveren.

Met de nieuwe online portal Covid-19 kunnen huisartsen op afstand patiënten behandelen
Wellola, de ontwikkelaar van patiëntenportalen, heeft respons gegeven op een oproep van de Health Services Executive (HSE), de nationale gezondheidsautoriteit van Ierland, om een nieuwe beveiligde communicatieportal voor clinici en primaire zorgverstrekkers te ontwikkelen en uit te brengen met het oog op de pandemie. De HSE Covid 19 Portal is een gebruiksvriendelijk digitaal hulpmiddel dat is bedoeld om de veiligheid van arts en patiënt te waarborgen. Patiënten hebben toegang tot de portal via een app die ze van de website HSE Covid 19 kunnen downloaden. De nieuwe online portal stelt huisartsen en zorgverstrekkers in staat om mensen op afstand te behandelen waarbij zij zelf tegen Covid-19 beschermd blijven. Huisartsen en primaire zorgverstrekkers kunnen via de portal eenvoudig verscheidenen diensten aanbieden, zoals online registraties, videoconsultaties, beveiligde berichtenuitwisseling en het invullen van formulieren voor triage.

De Covid 19-app is gebaseerd op bestaande technologie die door Wellola was ontworpen en getest, zodat de app vier dagen na de oproep van de HSE al in gebruik genomen kon worden. Ten slotte, gelet op een wereldwijd tekort aan eerste-hulpventilatoren, werd op Facebook al snel een internationaal initiatief onder de naam Open Ventilator Project gestart om een 3D-gedrukte ventilator te ontwikkelen en maken. In Ierland werd het project geleid door Colin Keogh van Sapien Innovation, specialist in toegepaste innovatie, creativiteit en ontwerpideeën. Binnen een week had het bedrijf een prototype gemaakt waarvan wordt gehoopt dat dit door de Ierse gezondheidszorg wordt goedgekeurd om te gebruiken in de strijd tegen Covid-19.

Related Articles

Medtech

Novaerus gebruikt plasma om de luchtkwaliteit en herstelcijfers van patiënten te verbeteren

Volg het Ierse voordeel voor de

Vul hieronder uw gegevens in om op de hoogte te blijven van de [sector]-voordelen van Ierland, uitgebreide succesverhalen van klanten te lezen en de perfecte [sector]-partner voor uw bedrijf te vinden.
    NU ABONNERENNU ABONNEREN

    Thank you

    for registering to our newsletter